Mala žarišta još tinjaju

Milijana Latinović
Mala žarišta još tinjaju

BANjALUKA - Iako se kraj epidemije virusa korona nazire u Republici Srpskoj, mala žarišta u pojedinim opštinama još tinjaju, a među novooboljelim od “kovida 19” uglavnom su članovi porodica onih koji su se već suočili sa ovom bolešću.

Među lokalnim zajednicama u kojima se skoro svakodnevno broj zaraženih povećava za jedno ili dvoje su i Teslić, Kotor Varoš, Gacko i Laktaši.

Epidemiolog u teslićkom Domu zdravlja “Sveti Sava” Stojan Smiljanić kaže za “Glas Srpske” da je epidemiološka situacija u Tesliću stabilna, ali da strah od širenja zaraze raste otkako je susjedna opština Tešanj u FBiH postala novo žarište virusa.

- Mnogi Teslićani su zaposleni u tešanjskoj kompaniji u kojoj se ovih dana pojavio veliki broj zaraženih. Opštine su naslonjene jedna na drugu i teško je iskontrolisati sve kontakte. Iako je situacija pod kontrolom žarišta još tinjaju - rekao je Smiljanić u petak i dodao da je virus korona potvrđen kod ukupno 54 Teslićanina.

Istakao je da je broj zaraženih u Tesliću porastao i nakon što su stariji mještani u jednom selu obilazili komšiju koji je bio na postelji.

Smiljanić je kazao da osim nekoliko ljekara i medicinara koji su bili u izolaciji zbog kontakata sa zaraženima, niko od zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije bio pozitivan na virus korona.

Od početka epidemije velike napore u gašenju pojedinačnih žarišta ulažu i zaposleni u kotorvaroškom Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”. Direktor te zdravstvene ustanove Vladimir Bibić kaže za “Glas Srpske” da je procentualno ova opština tokom epidemije uglavnom bila u vrhu liste po broju zaraženih, te da je “kovid 19” potvrđen kod ukupno 52 lica.

- Ništa nas nije zaobišlo. Zarazilo se šest dijaliznih pacijenata, pa se virus proširio u njihovim porodicama. Osim toga, bilo je i zaraženih Kotorvarošana u staračkim domovima, a među njima nažalost i dva smrtna slučaja - rekao je Bibić. Naglasio je da je najteže bilo iskontrolisati situaciju u preduzećima koja zapošljavaju hiljade radnika kako virus ne bi dodatno narušio ionako tešku situaciju u privredi.

- Prvozaraženi je bio radnik iz jednog preduzeća. Mnogo je stranaca koji posluju kod nas, i koji su na početku slobodno putovali tako da je bilo kontakata i te vrste. Na kraju, manje je bitno odakle je virus došao. Gledali smo da gasimo svako žarište - istakao je Bibić, naglasivši da je najviše porodičnih klastera. Kada je riječ o zdravstvenim radnicima, Bibić ističe da izuzev medicinske sestre u ambulanti u Maslovarama koja je bila pozitivna na virus, niko od medicinara i ostalog osoblja nije bio zaražen.

Gašenju epidemije nadaju se i u Derventi, gdje je do sada evidentirano 37 zaraženih.

- Za većinu nismo uspjeli utvrditi gdje su pokupili virus - rekao je direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran.

Zloupotrebe

Vladimir Bibić kaže da zdravstvenim radnicima borbu protiv virusa otežavaju građani koji ne žele da sarađuju.

- Mnogi iz nekih svojih razloga ne žele da otkriju sve kontakte i tu nastaje problem, a imali smo i situacija da pojedinci sugerišu osobi koja je zaražena da ih navede kao kontakte samo da bi otišli u izolaciju da ne moraju da idu na posao - rekao je Bibić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana