Maks postaje lovac na kriminalce

Danijela Bajić
Maks postaje lovac na kriminalce

BANjALUKA - Belgijski ovčar Maks, do prije nekoliko mjeseci umiljato, ali veoma spretno kuče, danas je pas koji sve zadatke uspješno obavlja i na dobrom je putu da postigne rezultate svog prethodnika Kima, kojeg u jedinici dobojske Žandarmerije pominju sa ponosom i sjetom.

Početkom novembra prošle godine, tri mjeseca nakon što je službeni pas njemački ovčar Kim zauvijek napustio svoju dužnost, u njegov boks u objektima Jedinice žandarmerije Policijske uprave Doboj uselile su se  nove šapice - belgijski ovčar Maks. On  boks sada dijeli sa Ajaksom, a  nedavno im se pridružilo i mače, o kojem žandarmi takođe brinu.

Obučavanje Maksa je počeo bivši Kimov vodič Ljubiša Lazić, koji prethodno stečene vještine svakodnevno prenosi na novog ljubimca. Maks je još kao mali, priča Lazić, uspješno reagovao na lopticu, a nakon toga je počeo sa ozbiljnim zadacima prilikom kojih je pokazao predispozicije da bi mogao postati uspješan pas tragač.

- Do sada je sve zadatke uspješno završavao. Maskova obuka će se nastaviti u narednom periodu. Kako vrijeme bude prolazilo svakodnevno ćemo postepeno prelaziti na teže i komplikovanije zadatke - kazao je Lazić. Kad je u pitanju odabir službenog psa, dodao je Lazić, gleda se da budu što veseliji, življi i da najviše reaguje na neke provjere.

- Biramo najzdravije i najbolje pse iz legla, a da je tako potvrđuje svaki Maksov riješeni zadatak. Nadamo se da će Maks biti adekvatna zamjena za Kima, koji je postigao sjajne rezultate, kao što je otkrivanje trojice silovatelja, pronalaženje ranjenog razbojnika i lovca - rekao je  Lazić i priznao da je pred njima težak zadatak.

Policijska uprava Doboj pse nabavlja iz odgojivačnice Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a njihov radni vijek je, istakao je Lazić, deset godina.

- Brigu o psu, nakon što “ode u penziju”, može da preuzme njegov vodič. Postoji i mogućnost da se pas nekom pokloni ili mu se nađe neki drugi  adekvatan smještaj. Ali iz ličnog primjera znam da je jako teško odvojiti se od tih pasa. Kad se Kim razbolio doslovno sam ga u naručju nosio veterinaru. Primio je infuziju, sve je pokušano kako bismo ga spasli, ali je nažalost preminuo - ispričao je Lazić.

S obzirom na to da psi imaju vrlo dobro razvijen njuh, Lazić ističe da su oni sposobni da brže pretražuju teren od čovjeka.

- Prilikom pregleda automobila ili nekom veće prostoru službeni pas će drogu otkriti mnogo prije nego policija. Službeni pas može da zamijeni sigurno petnaestak policijskih službenika - kazao je Lazić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu da raspolažu sa 19 službenih pasa.

O centru

U okviru reorganizacije MUP-a Srpske, prije dvije godine u Upravi policije oformljena je Žandarmerija, u čijem sastavu se od juna ove godine nalazi Jedinica žandarmerije - konjica i službeni psi, koja je preuzela brigu o uzgoju, držanju, obuci i upotrebi službenih pasa MUP-a RS.

Prvo sjedište Centara za uzgoj, dresuru i upotrebu službenih pasa i konja MUP-a RS, bilo je u mjestu Crepoljsko, kod Istočnog Novog Sarajeva.  Centar je kasnije premješten u  mjesto Voljevica, kod Bratunca, gdje su nabavljeni službeni pasi iz Srbije. Odlukom MUP-a, 2015. godine ovaj Centar je rasformiran, dok su službeni psi na dalji uzgoj, držanje, obuku i upotrebu prebačeni u Specijalnu jedinicu policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana