Lutrija RS Prnjavoru dužna da uplati 1,1 milion KM

M. L.
Lutrija RS Prnjavoru dužna da uplati 1,1 milion KM

PRNjAVOR - Okružni sud u Banjaluci donio je presudu prema kojoj je Lutrija RS dužna da opštini Prnjavor isplati 1,1 milion maraka poreza sa zateznim kamatama na izvučeni loto dobitak od 3,18 miliona maraka.

Rekao je to juče načelnik Prnjavora Darko Tomaš, naglasivši da je presuda pokazala da su zakonski propisi na strani lokalnih zajednica.

- Lutrija RS je još 2019. godine objavila da je u Prnjavoru izvučen loto dobitnik koji je dobio 3,18 miliona maraka. U istoriji Srpske, nijedna lokalna zajednica nije naplatila takav porez. Prepoznali smo da to pripada opštini i njenim građanima i istog momenta obavijestili Lutriju i Republičku upravu za igre na sreću - kazao je Tomaš na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da su zatražili inspekcijski nadzor nakon što su se i Lutrija i Uprava oglušili o njihovo obavještenje, te dodao da je inspekcija potvrdila navode opštine.

- Tada je utvrđeno da Lutrija RS porez u vrijednosti od 954.818 KM treba da uplati opštini. Nakon toga, Lutrija je iskoristila zakonsko pravo i žalila se Ministarstvu finansija RS, koje je u aprilu prošle godine potvrdilo rješenje inspekcije i naložilo Lutriji da porez isplati opštini. Potom su oni pokrenuli upravni spor protiv takvog rješenja resornog ministarstva, koji je prije neki dan odbijen - pojasnio je Tomaš.

Na ovaj način, naglasio je Tomaš, Prnjavor je dokazao da mu pripada porez od milionskog dobitka, te zatezne kamate u iznosu većem od 144.000 KM.

- Obaveza Lutrije RS je da opštini isplati više od 1,1 milion maraka - naglasio je Tomaš i dodao da ukoliko novac ne bude dobrovoljno isplaćen opštini, Poreska uprava RS ima rok od 15 dana da blokira račun Lutrije RS i da prinudnom naplatom naplati ovaj iznos.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana