Ljeti u Hercegovini gori sve osim kamena

Miloš Vasiljević
Ljeti u Hercegovini gori sve osim kamena

TREBINjE - Vatrogasci na jugu Srpske spremno dočekuju šumske požare, koji su u julu i avgustu gotovo svakodnevica u Hercegovini, a suša i tropske temperature dodatno su pozvale na maksimalan oprez ljudi koji su uvijek budni i na prvoj liniji odbrane.

Naprtnjače, jaka volja i neprospavane noći svakodnevica su vatrogasaca tokom svakog ljeta. Slično očekuju i ove godine, ali ipak vjeruju u razum ljudi, te po ko zna koji put apeluju da ne pale vatru.

Starješina Vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković kaže za “Glas Srpske” da u gradu podno Leotara vatrogasci već imaju pune ruke posla zbog šumskih požara.

- Nama je sezona tokom cijele godine. O tome svjedoči i podatak da smo u martu imali 100 intervencija, od toga 60 zbog šumskih požara, u aprilu i maju malo manje, a u junu 70. U ponedjeljak smo gasili požar na 1.557 metara nadmorske visine, tako da smo spremni na sve što nas čeka, a mnogo toga je nepredvidljivo - kazao je Kašiković.

Prema njegovim riječima, zadovoljni su opremom koju imaju i spremni za napornu sezonu.

- Uz podršku Republičke uprave civilne zaštite dobili smo kolektivnu opremu prije mjesec, a ovih dana očekujemo i ličnu, u vidu zaštitnih odijela za požare na otvorenom. Kod nas je većinom nepristupačan teren, brentača ne može puno pomoći, jer je sve kamenito, zaraslo travom i uglavnom na tim dijelovima gasimo mašinski - rekao je Kašiković.

Slična situacija je i u Gacku, gdje požari po pravilu zbog nadmorske visine svoj vrhunac dožive nešto kasnije.

- Sezonski požari na otvorenom prostoru nas sigurno neće zaobići ni ovog ljeta. Požarna sezona već sada kreće, najopasnije je u avgustu, a znali su da traju sve do same zime - rekao je starješina Vatrogasno-spasilačke jedinice Aleksa Vučković za “Glas”.

On naglašava da je adekvatna oprema neophodna kako bi nesmetano funkcionisali i spriječili velike katastrofe, koje nekada znaju biti fatalne i po ljudski život.

- Zadovoljan sam kako smo opremljeni. Bitno je da imamo dovoljno naprtnjača. Od Republičke uprave civilne zaštite dobili smo nedavno 50 komada, kao i vatrogasna crijeva i 15 intervencijskih uniformi. Opština je prošle godina nabavila 40 naprtnjača, a kada su vozila u pitanju, tu bi se stanje moglo popraviti, tu posebno mislim na jedno terensko vozilo, jer su požari obično na nepristupačnim terenima - kazao je Vučković.

Gatački vatrogasci ovih dana dobili su i kvad, koji je donacija sugrađanina Halida Čustovića.

- Veoma smo mu zahvalni. Kvad će olakšati transport ljudi, ali i naprtnjača. Do kraja godine trebalo bi da dobijemo i motorne sanke koje će posebno pomoći kada je riječ o intervencijama u rubnim dijelovima opštine - istakao je Vučković.

Grom

Pored ljudskog faktora koji je uzrok požara u 99 odsto slučajeva, prema riječima starješine Vatrogasne jedinice Trebinje Zdravka Kašikovića, u visokim predjelima zna da dođe do požara i od udara groma.

- Pravila u Hercegovini nema, krš je krš, na velikim nadmorskim visinama dođe i do udara groma, a tada nam u pomoć priskoče i iz Planinarskog društva “Vučji zub” kao što je to bio slučaj početkom ove sedmice - rekao je Kašiković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana