Lipicaneri čekaju nove vlasnike

Danijela Bajić
Lipicaneri čekaju nove vlasnike

PRNjAVOR - Zbog viška grla prnjavorska ergela “Vučijak” na prodaju je ponudila 30 lipicanera, a novac prikupljen tim putem biće iskorišćen za dalji rad i razvoj ove farme.

Poziv za prodaju lipicanera objavljen je juče, a zaljubljenici u konje, vlasnici ergela i drugi zainteresovani priliku da pazare grla imaće putem licitacije i to u tri navrata. Prva licitacija biće održana 28. oktobra na ergeli “Vučijak”, a grla koja tada ne dobiju novog vlasnika na dobošu će se naći krajem novembra i decembra.

Kako je navedeno u pozivu za prodaju, početna cijena konja je od 600 do 5.000 KM, a riječ je o lipicanerima starosti od dvije do 21 godinu.

Direktor prnjavorske ergele “Vučijak” Miroslav Milanković za “Glas Srpske” kaže da je ovo prva prodaja lipicanera od 2017. godine.

- Konji su u izuzetnom stanju i imaju potvrdu o DNK analizi. Već sada mogu reći da će prodaja biti dobra, jer se javilo nekoliko zainteresovanih za naša grla - kazao je Milanković i dodao da će nakon prodaje ovih grla na ergeli ostati još 130 lipicanera, što je, dodaje, sasvim dovoljno za normalno funkcionisanje.

On je istakao da je ova ergela konačno stala na svoje noge, konji više ne oskudijevaju, a i obaveze prema radnicima se redovno izmiruju.

- Što se tiče daljeg rada i razvoja ergele, planovi su veliki. Ono što smo prvo zacrtali jeste rekonstrukcija prostorija i pokretanje škole jahanja na proljeće, jer imamo veliki broj posjetilaca. Vjetar u leđa nam daje i podrška koju imamo od načelnika opštine Darka Tomaša i ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatana Klokića - rekao je Milanković.

Tomaš je rekao da je ova ergela od izuzetnog značaja, kako za lokalnu zajednicu tako i za Republiku Srpsku. Kvalitet konja prepoznalo je, kako je istakao, i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, koje posljednjih godina grla koristi za potrebe Žandarmerije.

- Lokalna zajednica je spremna da pomogne na sve načine, prije svega razvijajući infrastrukturu i prateći turističke sadržaje. Zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uložićemo novac za dodatnu sanaciju objekata - kazao je Tomaš i dodao da ergela u vlasništvu ima neperspektivne prostore i lokacije u centru opštine, a prihodi od njihove prodaje i rente biće usmjereni za razvoj “Vučijaka”.

O ergeli

Ergela “Vučijak” Prnjavor, jedna od tri u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je 1946. godine za potrebe tadašnje vojske. Sudbina lipicanera godinama je bila neizvjesna, a konji su često bili gladni. Nakon likvidacije AD “Vučijak”, odlukom Vlade RS osnovana je Javna ustanova ergela “Vučijak”, s ciljem stvaranja i očuvanja genetskog potencijala lipicanske rase konja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana