Lalović: Završeno povezivanje izvorišta "Grapski mlini" sa sistemom "Tilava"

Srna
Lalović: Završeno povezivanje izvorišta "Grapski mlini" sa sistemom "Tilava"

ISTOČNO SARAJEVO - Direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo Ljubiša Lalović izjavio je Srni da je završeno povezivanje izvorišta "Grapski mlini" kod naselja Kijevo u vodovodni sistem "Tilava" i da više ne bi trebalo biti nestašica vode tokom sušnog perioda u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Lalović je naveo da je cilj bio da se za stanovnike naselja Kijevo u Istočnom Sarajevu obezbijedi uredno vodosnabdijevanje, s obzirom da su poplave 2021. godine potpuno devastirale transportni cjevovod u kanjonu rijeke Željeznice, kojim se transportovala voda sa izvorišta "Grapski mlini" do rezervoara "Hadžići", odakle se snabdijevaju stanovnici Kijeva.

Prema njegovim riječima, cilj je bio i da se višak vode sa "Grapskih mlina" poveže sa sistemom snabdijevanja opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

"Položeno je oko sedam kilometara transportnog cjevovoda, a izgrađeni su svi prateći objekti, neophodni za funkcionisanje sistema", rekao je Lalović i dodao da je završena i pumpna stanica, da su monitirane pumpe, te urađen pristupni put izvorištu "Grapski mlini", koji je bio potpuno devastiran u posljednjim poplavama.

Lalović je rekao da se sada stanovnici Kijeva vodom sa izvorišta "Grapski mlini" snabdijevaju putem novog cjevovoda.

"Testno smo pustili vodu i u donji dio grada, ali trenutno je ne koristimo jer imamo dovoljne količine vode u rezervoaru žTilavaž. Sada vršimo testiranja sistema, kako bi u potpunosti bio spreman za aktiviranje, kada se kapacitet rijeke Tilave smanji tokom sušnog perioda", naveo je Lalović.

Lalović je ukazao da su paralelno sa projektom "Grapski mlini", uz podršku Fonda za održivi razvoj sredine vršena detaljana hidro-geološka ispitivanja šireg područja rijeke Tilave, odnosno naselja Tilava i Toplik.

"Nakon detaljnih geoloških i hidro-geoloških istraživanja, pristupili smo bušenju na jednoj lokaciji i našli znatne količine vode. Sada planiramo da bušimo eksploatacioni bunar većeg kapaciteta, kako bi mogli povući veće količine vode, koje će doprinijeti sigurnijem vodosnabdijevanju Istočnog Sarajeva", rekao je Lalović.

On je podsjetio da su se u "Vodovodu" i prošle godine izborili da tokom sušnog perioda ne bude restrikcija, pošto su ranije kaptirana dva izvorišta na području Istočnog Novog Sarajeva - "Topličina" i "Kasipovac", izdašnosti od 15 do 20 dodatnih litara vode u sekundi.

Lalović je napomenuo da preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo ima dobru saradnju i sa sarajevskim "Vodovodom", tako da su manje količine vode tokom sušnog perioda prošle godine povlačene iz njihovog sistema.

"Sada mislim, čak mogu reći i da sam ubijeđen, da nećemo imati potrebu da od njih povlačimo vodu, jer smo za izvjestan vremenski period obezbijedili dovoljne količine vode", zaključio je Lalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana