“Kult Nemanjića kroz vijekove” u četvrtak u Bosanskom Petrovcu

Agencije
“Kult Nemanjića kroz vijekove” u četvrtak u Bosanskom Petrovcu

BOSANSKI PETROVAC - Kulturno-umjetničko društvo mladih „Grmeč” iz Drinića organizuje predavanja u okviru projekta „Kult Nemanjića kroz vijekove”, koja će biti održana u četvrtak 17. oktobra u Domu kulture u Bosanskom Petrovcu, sa početkom u 18.30 časova.

Svi posjetioci imaće priliku prisustvovati predavanjima koja će obuhvatiti tri teme, a to su „Istorijski značaj srpskih pravoslavnih manastira”, zatim predavanje „O pismenosti i književnosti kod Srba”, kao i predavanje na temu „Osam vijekova svetosavlja – uloga i značaj Savine prosvjetiteljske misije u istoriji srpskog naroda”.

Predavanja će održati Borivoje Milošević, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Dragan Dragomirović, rukovodilac biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, te Predrag Vujić, profesor pravoslavne vjeronauke.

Pored toga, u okviru ovih predavanja biće upriličena i promocija publikacije „Poruke iz svetosavske prošlosti: mala čitanka o istoriji i duhovnosti srpskog naroda”, čiji je urednik Boško Branković, profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

„Pozivamo sve zainteresovane da dođu u četvrtak u Dom kulture u Bosanskom Petrovcu i svojim prisustvom podrže i uveličaju ovaj događaj. Radujemo se vašem dolasku u što većem broju”, poručili su organizatori.

Inače, generalni pokrovitelj ovog projekta je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih polsova Srbije, dok su projekat podržali opštine Bosanski Petrovac i Petrovac-Drinić, zatim Eparhija Bihaćko-petrovačka, Udruženje istoričara RS „Milorad Ekmečić”, Udruženje građana „Petrovčani” iz Novog Sada i Zavičajno udruženje „Petrovac” iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana