Krupa na Uni: U Radiću osvještana spomen-ploča srpskim borcima i civilima

Srna
Krupa na Uni: U Radiću osvještana spomen-ploča srpskim borcima i civilima

KRUPA NA UNI - Spomen-ploča za 23 poginula borca Vojske Republike Srpske /VRS/ i četiri srpska civila stradala u minulom ratu osveštana je danas u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Radiću, u federalnoj opštini Bosanska Krupa.

Spomen-ploču je, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko- petrovačkog Sergija, postavila opštinska Boračka organizacija iz Krupe na Uni, a parastos su služili sveštenici Miloš Crepulja i Savo Janković.

Delegacije opštine Krupa na Uni u Republici Srpskoj, lokalne Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih boraca položile su cvijeće i prislužile svijeće.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da je ovo prva spomen-ploča postavljena za borce 11. Krupske lake pješadijske brigade poginule u Bosanskoj Krupi.

"Danas je bila prilika da se sjetimo stradalih i sastanemo sa njihovim porodicama. Ovo će biti mjesto gdje ćemo se okupljati u narednom periodu", rekao je Kljajić.

Predsjednik Boračke organizacije Krupa na Uni Rade Milešević rekao je da je spomen-ploča postavljena uz podršku opštinske uprave.

"Planiramo da postavimo spomen-ploče u još pet hramova na području Bosanske Krupe - u naseljima Vranjska, Jasenica, Gorinja, Suvaja, Gornji Petrovići. Za ove aktivnosti tražićemo pomoć resornog ministarstva", rekao je Milešević.

Milešević je naveo da Boračka organizacija svake godine organizuje posjete porodicama poginulih boraca koje žive u Federaciji BiH, u opštini Bosanska Krupa.

On je naglasio da su u opštini Krupa na Uni završene aktivnosti u vezi sa podizanjem spomen-obilježja poginulim borcima.

"Podignuto je centralno spomen-obilježje u Donjem Duboviku i još šest spomen-obilježja u svim mjesnim zajednicama", rekao je Milešević.

U proteklom ratu poginulo je 310 pripadnika brigade 11. Krupske lake pješadijske brigade VRS, a njih 938 je ranjeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana