Krajiške delicije na hercegovačkim trpezama

Jana Kezić
Krajiške delicije na hercegovačkim trpezama

TREBINjE - Tradicionalna hrana i piće iz Krajine pronašli su svoj put i do hercegovačkih trpeza, a otvaranjem “Krajiške kuće” u Trebinju nije završen posao, jer je cilj da domaći brendovi, zajedničkim snagama, budu predstavljeni i izvan granica Srpske.

Na policama “Krajiške kuće”, koja je juče otvorila vrata za sve Hercegovce, su slatki i slani namazi, razne rakije, domaća kraft piva te brojni drugi proizvodi koji nisu specifični za jug Srpske, a taj korak je uslijedio nakon što je, prije dvije i po godine, “Hercegovačka kuća” otvorena u Banjaluci.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela iz Banjaluke Draško Ilić rekao je da Je na ovom projektu rađeno duže vrijeme.

- Siguran sam da će proizvodi iz Krajine biti dodatna ponuda grada Trebinja svima koji ovdje dolaze i borave, a Trebinjcima prilika da kupe proizvode koje nemaju u svojoj regiji - rekao je Ilić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić za “Glas Srpske” kaže da se otvaranjem “Krajiške kuće”, u gradu pod dnom Leotara, malim proizvođačima iz Krajine pružila prilika da prodaju svoje proizvode na jugu Republike.

- Ovo je zaista značajno, jer je to način da se bolje povežu republičke regije. Namjera nam je da do kraja godine otvorimo “Hercegovačku” i “Krajišku kuću” u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu, a možda i u Beču pod imenom “Srpska kuća” - kazao je Ćurić.

Istakao je značaj ovakvih projekata za male proizvođače i ulogu lokalne zajednice u proširenju kapaciteta za proizvodnju i pružanje pomoći pri prodaji.

- Kad se osvrnemo na period koji je iza nas, kada je zbog korone sve bilo zatvoreno i kada neke proizvode možda nismo mogli uvesti, vidjeli smo da je korišćeno dosta domaćih proizvoda. Treba spojiti ljude, privredu i iskoristiti resurse koje imamo - kazao je Ćurić, dodajući da ima dosta interesovanja za otvaranje “Hercegovačke kuće” i u drugim gradovima. Dodao je da je Grad sunca otvoren i za saradnju sa drugim regijama.

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina kazao je da je otvaranje “Krajiške kuće” u Trebinju, dokaz dobrog funkcionisanja dvije ustanove - Agrarnog fonda grada Trebinja i Centar za razvoj poljoprivrede i sela iz Banjaluke te da je na ovaj način još više učvršćena njihova saradnja.

- Malim poljoprivrednim proizvođačima koji do sada nisu imali mogućnost da samostalno izađu na tržište, na ovaj način je to ponuđeno kroz brend i “Krajiške” i “Hercegovačke kuće”, čime jačamo i domaću privredu - kazao je Dutina, dodajući da se ovim potezom smanjuje odliv kapitala i uvoz onoga što mogu proizvesti domaći proizvođači.

Ponuda

Veselin Dutina je istakao da je u “Krajiškoj kući” 500 proizvoda iz 120 poljoprivrednih gazdinstava iz Banjaluke i okoline. Osim prehrambenih proizvoda, na policama ove prodavnice svoje mjesto su pronašli kozmetički preparati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana