KPZ "Kula": Manje osuđenih muškaraca, žensko odjeljenje popunjeno

Srna
KPZ "Kula": Manje osuđenih muškaraca, žensko odjeljenje popunjeno

ISTOČNO SARAJEVO - U Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) "Kula" Istočno Sarajevo posljednjih godina je smanjen broj muškaraca koji izdržavaju zatvorsku kaznu, dok je kapacitet ženskog zatvorskog odjeljenja u protekle tri godine popunjen blizu 100 odsto, kaže direktor ove ustanove Vukašin Crnjak.

Crnjak je izjavio da je riječ o svim generacijama žena, ali da posebno zabrinjava sve veći broj u poodmakloj životnoj dobi, između 50 i 65 godina, sa kompleksnim zdravstvenim, psihološkim i psihijatrijskim problemima.

- Prošle godine smo počeli da razmišljamo o izradi projekta za proširenje kapaciteta ženskog odjeljenja. Moramo biti spremni i za neke trendove koji možda, u ovom trenutku, ne izgledaju logični - naglašava Crnjak.

On kaže da je, prema statistici, oko polovine žena koje izdržavaju zatvorsku kaznu osuđeno zbog ubistva, a ostale zbog krivičnih djela u oblasti saobraćaja, trgovine drogom, utaje poreza ili drugih u oblasti privrednog kriminala.

Prema njegovim riječima, tretman svih ostalih zatvorenica je sličan, a one imaju specifične zahtjeve i potrebe, posebno u vezi sa zdravstvenim tretmanom.

Zbog toga je prije nekoliko godina izgrađeno savremeno odjeljenje ženskog zatvora, što je Evropska komisija ocijenila kao značajan korak u izvršenju krivičnih sankcija u BiH.

On je kazao da je u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi sve manje maloljetnih lica na izdržavanju zatvorske kazne.

Za resocijalizaciju zatvorenih brine 20 zaposlenih svih profila, među kojima su psiholozi, pedagozi, sociolozi, socijalni radnici, psihijatri i adekvatna zdravstvena služba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana