Kovačević: Imanje u Bihaću mi važnije od svega što imam u Australiji

Srna
Foto: srna

BILEĆA - Na imanju Bogdana Kovačevića u selu Izačić kod Bihaća komšije muslimani su protivpravno napravili nekoliko kuća i fudbalsko igralište, a sve što je njegova porodica tu imala su srušili, odnijeli, isjekli.

"U Melburnu imam sve, i ja i mojih petoro dece, ali od svega što imam u Australiji važnije mi je porodično imanje od 100.000 kvadrata u Bihaću, na kome su komšije muslimani protivpravno sagradili nekoliko kuća i čak i fudbalsko igralište", izjavio je Srni Bogdan Kovačević, jedan od 400.000 Srba čija imovina je ostala u Federaciji BiH.

Djedovina i porodično imanje Kovačevića nalazi se u selu Izačić, na pola puta između Bihaća i Plitvičkih jezera. Na posjedu od 97 dunuma imali su, priča, dvije kuće i dvije štale za stoku, farmersku mehanizaciju, kombajn i traktor koje su kupili jer je porodici slao novac iz Australije da bi njegova braća i sestre bolje živjeli.

"Na tom imanju u Bihaću se rodilo nas 11, pošto imam pet braće i pet sestara, tu su se rodili i moj otac i dva strica, uključujući i strica Bogdana po kome nosim ime, a za koga se pretpostavlja da je u svojoj 21. godini ubijen u Garavici u Drugom svjetskom ratu, kada su ga sa ostalima, na prevaru ustaše odvele u to masovno srpsko pogubilište, umjesto na hitne radove na lokalnoj pruzi kako su im bili rekli", ispričao je je Kovačević.

U Australiju se, napomenuo je, odselio 1974. godine, a kada je počeo rat u BiH u daleku zemlju je odveo cijelu familiju jer je mjesto u kojem su živjeli 95 odsto bilo muslimansko. Iako niko od njegove porodice nije učestvovao u prošlom ratu, Kovačević je naveo da su mu srušili sve objekte, mehanizaciju odnijeli, a posjekli su i velike lipe i trešnje pored kuće sa kojih su prije rata voće brale i komšije muslimani.

"To naše imanje sada je nekoliko muslimana mještana podijelilo između sebe. Tu su napravili nekoliko kuća, čak i stadion za fudbalske utakmice sa tribinama i imaju nameru svu zemlju da nam prisvoje", rekao je Kovačević. On je istakao da je presrećan što je počela zajednička kampanja Srbije i Republike Srpske za zaštitu imovine Srba u FBiH i zahvalio je svima koji na tome rade.

Očekuje da će na taj način uspjeti da povrati svoje imanje, kao i ostali Srbi kojima je imovina ostala u FBiH, a poslije rata im je protivzakonito otuđena. Kovačević kaže da mu izuzetno znači da povrati porodično imanje zbog svojih predaka koji su tu živjeli i umirali, ali i isto tako da može i on i njegovi nasljednici da tu dođu kada žele.

"Ne treba mi nijedan cent od te zemlje. Imam petoro djece i devetoro unučadi u Australiji, kuću u Melburnu, i svi smo materijalno obezbijeđeni, ali ta zemlja meni vrijedi više nego sve što imam ovde, zato što je to moja djedovina i ništa svetije od toga nema", istakao je Kovačević, koji podsjeća da je veliko imanje kod Bihaća kupio njegov djed, Ličanin, po povratku iz Amerike, gdje je bio prije Drugog svjetskog rata.

Prema njegovim riječima, da je znao da će se sve to desiti sa imanjem u Bihaću, ne bi braću dovodio u Australiju već bi se i on vratio da ga zajedno brane. Kovačević je naveo da je do izbijanja pandemije virusa korona dolazio svake godine i da je 2005. godine, kada je vidio šta se dešava sa imanjem, pokušao u da u opštini Bihać riješi problem, ali nije uspio.

I njegov otac, koji više nije živ, krajem devedesetih se iz Sidneja vratio na imanje u Bihać i uspio je da ponovo napravi malu kuću, ali su ga, kaže, mještani muslimani tukli i maltretirali jer je Srbin, što im je tek nedavno ispričala komšinica jedina Srpkinja koja sa porodicom živi u Izačiću.

"O tome ništa nismo znali jer je otac izbegavao da nam o tome govori. Moj otac, koji je u cijelom tom kraju bio na dobrom glasu i uvijek pomagao kome je mogao, ponovo se zbog toga vratio u Australiju", dodao je Kovačević.

Osim što planira da se vrati na ova područja da živi kada ode u penziju, Kovačević je naglasio da su se i njegove dvije sestre već vratile sa porodicama, jedna u Novi Sad, druga u Beograd, a da je jedan prijatelj prodao stan u Melburnu i doseliće se u Trebinje. Najmlađi sin, kako je naveo, zbog epidemije već dvije godine odlaže crkveno vjenčanje, jer ne želi da se vjenča u Australiju već u crkvi u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana