Kotor Varoš: Obilježeno 29 godina od formiranja Kotorvaroške brigade

Srna
Kotor Varoš: Obilježeno 29 godina od formiranja Kotorvaroške brigade

KOTOR VAROŠ- U Kotor Varošu danas je obilježeno 29 godina od formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade, čijih je 109 pripadnika dalo život za odbranu Republike Srpske.

Tim povodom položeni su vijenci kod Spomen-obilježja poginulim borcima, a parastos je služio protonamjesnik Damir Vrhovac.

Vrhovac je istakao da je Prva laka kotorvaroška pješadijska brigada imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla odbrani Republike Srpske.

"Imena poginulih boraca zauvijek će ostati upisana u oltaru slobode - da budu vječni putokaz i svijetao primjer pokoljenjima koja dolaze - kako se ljubi sloboda i svoja rodna gruda", naglasio je Vrhovac.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović rekao je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu teže ili lakše ranjeno 363 pripadnika Kotorvaroške brigade.

"Okupljanjem i obilježavanjem, uz parastos i polaganje vijenaca, čuvamo uspomenu na drage ljude koji su zaslužni za sve što danas imamo", naglasio je Savanović.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je rekao da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u "granični kamen" otadžbine i djelom zadužili nove generacije.

Vijence kod Spomen-obilježja položile su delegacije Boračke organizacije Kotor Varoš i Čelinac i delegacija opštine Kotor Varoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana