Kosci na Grmeču vjerni tradiciji VIDEO

Milijana Latinović
Kosci na Grmeču vjerni tradiciji VIDEO

BOSANSKI PETROVAC - Više od 30 kosaca iz zemlje i regiona ukrstiće kose i nižući otkose u Smoljani kod Bosanskog Petrovca pokazati znanje i umijeće na 14. manifestaciji “Prva kosa Grmeča” koju već godinama, čuvajući običaje pradjedova i uz podršku prijatelja organizuje višestruki prvak u kosidbi Mirko Kecman.

Nekada davno naši pradjedovi svaki pedalj zemlje na Grmeču kosili su ručno. Iako danas nema kuće koja nema skoro sve potrebne mašine da obezbijedi hranu za stoku, Kecman i njegovi prijatelji žele otrgnuti od zaborava običaje kada se u kosačke mobe odlazilo prije nego sunce izađe i po čitav dan slagali otkosi mrkonjićkom kovanicom.

Da u tome uspijeva, dovoljno govori to što ova manifestacija uprkos svemu opstaje skoro deceniju i po, a s obzirom na to da učestvuju i kosci iz zemalja u regionu, dobila je i međunarodni karakter. Ovogodišnje takmičenje planirano je 9. jula u Smoljani.

I dok uveliko traju pripreme za “utakmicu” na domaćem terenu, Kecman niže pobjede na takmičenjima u regionu. Ovogodišnju sezonu otvorio je pobjedom u Sloveniji, a proteklog vikenda trofej je kući donio i iz Bukovca kod Novog Sada, gdje se sedmi put okitio titulom najboljeg.

- Među dvadesetak kosaca bio sam prvi. Svaka pobjeda i svaki trofej su posebna radost, ali još više od tog takmičarskog duha vrijedi svako naše okupljanje, druženje i njegovanje tradicije - poručio je Kecman. Nema kraja u regionu gdje se nije čulo za njega, o čemu svjedoče i svi oni koji su iz sveg srca navijali za njega dok je u Bukovcu nizao otkose.

Ljubav prema zavičaju i običajima nastoji da prenese sinu Danilu, koji mu pomaže u organizaciji. Kecman je istakao da manifestaciju podržavaju opština Bosanski Petrovac, Vlada Unsko-sanskog kantona (USK), Centar za podršku povratnicima u USK, preduzeće “Šume Srpske” i mjesna zajednica Smoljana.

Predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović rekao je za “Glas” da u vremenu kada polako nestaje sve što je tradicionalno samo rijetke manifestacije poput “Prve kose Grmeča” čuvaju uspomenu na život naših predaka, običaje i tradiciju.

- Ova manifestacija održava se 14. godinu. U svim drugim kosidbama se spominje Grmeč, običaji i naši krajevi, a “Prva kosa Grmeča” se održava baš tu na Grmeču i po tome je jedinstvena - istakao je Davidović. Naglasio je da je zahvaljujući većini u lokalnom parlamentu od ove godine podrška za ovu manifestaciju obezbijeđena u budžetu opštine.

- Prepoznali smo ono što je zaista važno i izborili se da ovakva manifestacija ne zavisi više od volje bilo kojeg pojedinca kao što je ranije bio slučaj - rekao je Davidović koji je i direktor Centra za podršku povratnicima u USK, a koji je preuzeo na sebe dio tereta organizacije i svu logističku podršku.

Trofej

Na ovogodišnjoj manifestaciji u Smoljani odmah nakon otvaranja planirano je revijalno košenje, a potom će snage odmjeriti juniori, mladi kosci, veterani, a predviđeno je i ekipno takmičenje.

Kao i svih prethodnih godina, titulu najboljeg i trofej “Latinović Stanko-Stankela” ponijeće samo jedan. Po završetku takmičarskog dijela okupljeni će uživati u kulturno-zabavnom programu i kosačkom ručku.

Autor: Siniša Radošević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana