Koncesijom do autoputa Banjaluka - Prijedor

Svjetlana Đuričić
Koncesijom do autoputa Banjaluka - Prijedor

Banjaluka - Vlada Republike Srpske u septembru bi trebalo da potpiše konačni koncesioni ugovor sa kineskom kompanijom iz Šandonga o izgradnji autoputa Banjaluka - Prijedor, vrijednog oko 297 miliona evra.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je juče u Banjaluci da će taj projekat biti prva faza autoputa, koji će voditi do Novog Grada, kao i da će uslijediti izgradnja brzog puta prema Kozarskoj Dubici. Koncesija će biti dodijeljena na period od 30 godina, a novac za izgradnju autoputa obezbijediće kineska kompanija.

- Obaveza RS biće eksproprijacija zemljišta na predviđenoj trasi, a otvara se mogućnost da se autoput, u prvoj fazi dužine 42 kilometra, nastavi ka Novom Gradu, kao i da bude izgrađen brzi put u pravcu Kozarske Dubice - naglasio je Trninić.

On je rekao da su na samitu 16+1 proteklog vikenda u Sofiji, na prijedlog kineske strane, potpisana dva sporazuma. Riječ je o protokolu o okončanju pregovaračkog postupka u vezi s izgradnjom autoputa Banjaluka - Prijedor sa kompanijom “Čajna Šandong internešenel end tehnikal kooperejšn”, te protokolu o saradnji u vezi sa projektom izgradnje autoputeva Doboj - Vukosavlje, koji se odnosi na dionicu koridora 5C kroz RS, te Doboj - Brčko.

Potpisivanjem protokola strane potpisnice potvrdile su da će dogovoreni nacrt koncesionog ugovora biti predmet daljih saglasnosti Komisije za koncesije RS, Vlade RS i Kine, kao i predmet mišljenja Pravobranilaštva RS.

Direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić rekao je da je zadovoljan pregovorima o koncesionom ugovoru kao novom vidu finansiranja i izgradnje autoputeva u Srpskoj.

- Predviđeno je da gradnja autoputa traje pet godina, od čega bi dvije godine bilo potrebno za pripremu projektne dokumentacije i obezbjeđivanje novca. Nakon toga, za samu izgradnju potrebne su tri godine - rekao je Topić.

Pojasnio je da će nakon toga početi koncesioni period od 30 godina, u kojem bi na osnovu naplaćene putarine bilo otplaćeno ulaganje kineskog partnera u izgradnju autoputa.

- Ovo je ugovor po principu garancije broja vozila, tako da je naša obaveza da odredimo sumu koja se definiše ovim ugovorom, koja će se vraćati na godišnjem nivou. Prvih pet-šest godina broj vozila neće biti dovoljan da se izmire obaveze i naša je dužnost da u tom prvom periodu obezbijedimo servisiranje obaveza po osnovu ugovora. Smatramo da to neće biti problem, pogotovo što bi te obaveze dospjele na naplatu nakon izgradnje autoputa - pojasnio je Topić.

Dodao je da su procjene da bi godišnja obaveza RS godišnje iznosila oko 30 miliona evra, s tim što bi naplata putarine u početku pokrivala polovinu tog iznosa.

Ranije je Vlada RS usvojila odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije za izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor, nakon čega je resorno ministarstvo počelo pregovore za dodjelu koncesije za ovaj projekat kineskoj kompaniji.

Opstrukcija sa nivoa BiH

Neđo Trninić je rekao da su na samit 16+1 u Sofiju otišli na poziv kineske ambasade u BiH kako bi potpisali sporazume, ali da je delegacija BiH, u kojoj su bili predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, bila protiv unošenja tih sporazuma u zvanični protokol.

On je rekao i da ih je Zvizdić uslovio napuštanjem samita ukoliko projekti iz RS budu uvršćeni u zvanični protokol. Trninić je dodao da je na Komisiji za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH bilo blokirano 180 miliona evra za RS za četiri važna projekta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana