Komšije spasile ljekoviti biser Srpske

Ljiljana Aleksić
Komšije spasile ljekoviti biser Srpske

BIJELjINA - Turisti iz Srbije uspjeli su da ublaže štetu u Banji “Dvorovi” kod Bijeljine, kojoj je pandemija virusa korona pomutila planove, pa umjesto da se traži krevet više, bilježe znatno manji broj gostiju u odnosu na prethodnu godinu.

Jednom od najvažnijih turističkih resursa Semberije naruku nije išlo ni loše vrijeme u prvom dijelu sezone, zbog čega je bilo znatno manje posjetilaca bazena koji rade u okviru banjskog kompleksa.

Prema riječima direktora ove javne ustanove Milorada Zekića, razne nepogode su uticale na to da sezona bude izuzetno loša u odnosu na prethodne.

- Ovogodišnja situacija negativno je uticala na rad bazena, počevši od strahovanja ljudi zbog virusa korona, pa sve do vremenskih nepogoda koje su takođe bile sastavni dio problema. Bazeni su sa radom trebali da počnu 1. juna, ali je otvaranje pomjereno do polovine tog mjeseca, kada su preduzete sve mjere zaštite - istakao je Zekić.

Iako se očekivalo da zbog epidemiološke situacije stanovnici Bijeljine neće putovati na druge destinacije i da će koristiti domaće potencijale, Zekić ističe da se pokazalo suprotno. Prema njegovim riječima, na banjskim bazenima je ove godine bila 31.000 posjetilaca, dok ih je lani bilo 72.000.

- Očekivao sam da ćemo imati više posjetilaca, ali je izgleda strah zbog korone ipak prevladao. Međutim, imali smo značajan broj gostiju iz gradova kao što su Šid, Sremska Mitrovica, Ruma, Šabac, Loznica, pa čak i iz Novog Sada i Beograda. Jedina pozitivna strana ove sezone je veći broj posjeta turista iz drugih zemalja - kazao je Zekić.

On je dodao da Banja “Dvorovi” raspolaže sa pet otvorenih bazena, a kompleks pokriva oko 17.000 kvadratnih metara, od čega je “pod vodom” oko 2.000 kvadrata.

- Olimpijski bazen postoji već 52 godine. Voda je hlorisana u skladu sa preporukama, a bazeni su napunjeni termomineralnom vodom - rekao je Zekić.

Prema njegovim riječima, planovi za ovu godinu su bili ambiciozni.

- Startovali smo na početku godine veoma dobro i onda smo od 15. marta morali da prekinemo sa radom. Nismo bili u funkciji dva mjeseca. Sa banjskim liječenjem počeli smo 18. maja u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Srpske. Uz mjere dezinfekcije morali smo da vodimo računa o tome da u sobama bude po jedan pacijent, izuzev ako nije riječ o gostima iz iste porodice - naveo je Zekić.

Da u ovaj ljekoviti biser Srpske treba ulagati smatraju i u Gradskoj upravi Bijeljine, koja je u više navrata pomagala rad Banje “Dvorovi”. Gradonačelnik Mićo Mićić izjavio je da je grad svjestan važnosti ove banje u privrednom smislu.

- Iz lokalnog budžeta, u okviru podrške privrednicima za sanaciju posljedica izazvanih virusom korona, za Banju “Dvorovi” izdvojeno je 240.000 KM pomoći, a u prošloj godini u ovu ustanovu grad je uložio milion maraka - rekao je Mićić.

Dodao je i da su građevinski radovi na zatvorenom bazenu u završnoj fazi i da bi do početka zime trebalo da bude pušten u funkciju.

- Ova banja ima perspektivu. Hotel “Sveti Stefan” treba završiti jer je 100 ležaja malo da bi ona dobro funkcionisala. Oko 400 kreveta bi bilo dovoljno da banja bude rentabilna - kazao je Mićić.

 Vaučeri

Milorad Zekić je kazao da su turistički vaučeri koje je obezbijedila Vlada RS doprinijeli radu banje.

- U julu smo imali 55 korisnika vaučera, u avgustu oko 150, a turisti dolaze i sada u septembru. Imali smo više posjetilaca iz Krajine, odnosno Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice, kao i Šamca, Ugljevika, Lopara, ali i sa područja Hercegovine. Njih smo upoznali sa blagodetima banje, kako bi nam dolazili i dogodine - istakao je Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana