Knjiga o patrijarhu Pavlu - autentično svjedočanstvo o životu svetog čovjeka

Srna
Knjiga o patrijarhu Pavlu - autentično svjedočanstvo o životu svetog čovjeka

PRIJEDOR - Knjigom “Patrijarh Pavle - svetac kojeg smo poznavali” Srbima je u nasljeđe ostavljeno autentično svjedočanstvo života jednog svetog čovjeka, rekao je sveštenik Ratko Hrvaćanin na večerašnjoj promociji ovog djela u Prijedoru.

“Misao takvog čovjeka treba da nasleđujemo ne samo u verbalnom smislu, nego kao svjetitelja čiji život treba da nam pruži smisao i orijentir za ovo vrijeme u kojem živimo”, rekao je Hrvaćanin.

On je istakao da je patrijarh Pavle posvjedočio biblijsku istinu da je vjera bez djela mrtva.

“On je živio vjeru i u svemu se ugledao na Hrista i nama pravoslavnim hrišćanima to treba da bude smisao postojanja”, rekao je Hrvaćanin.

Autor knjige, publicista i novinar iz Novog Sada Đorđe Randelj rekao je da mnogi opravdano misle da je patrijarh Pavle najveća figura ove epohe, tačnije trideset najtragičnijih godina u modernoj istoriji srpskog naroda.

On je naveo da je kao novinar imao sreće da je 1988. godine otišao na Kosovo i da je patrijarha Pavla upoznao dok je bio vladika raško-prizrenske eparhije koja pokriva cijelo Kosovo i da sam njim provede tri godine.

“Ovo mi je 26. knjiga i to je najuspelija i najhvaljenija knjiga, a tu knjigu je bilo tako lako napraviti jer je on bio tako jednostavan čovek. Knjigu je mogla da napravi svaka daktilografkinja i svaka sekretarica samo da ga je pratila i beležila njegove reči i njegova dela”, rekao je Randelj novinarima na promociji u Pozorištu Prijedor.

On je naveo da to nisu bile prazne riječi, već njegova djela na terenu među crkvama i manastirima i među ostatkom napaćenog srpskog naroda na Kosovu.

“Imao sam malu prednost i zato što sam svešteničko dete, znao sam kako da se ophodim, a završio sam Bogoslovski fakultet u Beogradu tako da sam pokušavo nekako da mu budem savremenik i sagovornik”, rekao je Randelj.

On je ipak uočio dvije naizgled nepremostive prepreke u njihovom poznanstvu.

“On je bio tačno 40 godina stariji od mene, a veća prepreka je bila moja neka banalna svakodnevica čoveka sa kraja 20. veka i njegov neki nebeski hod kao da je živeo mnogo pre ovog vremena. Vekovi su nas razilazili, a opet smo se našli negde na sred puta”, rekao je Randelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana