Knežević: Oslobođenjem grada prestali da postoje logori za Srbe

Srna
Foto: Srna

DERVENTA- Oslobođenjem Dervente na današnji dan prije 30 godina prestali su da postoje logori za Srbe u ovoj lokalnoj zajednici, ali je zatvaranje i mučenje nastavljeno na području Broda i teritoriji Hrvatske, rekao je danas predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika Dervente Drago Knežević.

Knežević je istakao da je Derventa među prvima u Republici Srpskoj po broju logora i logoraša, gdje su ljudi bili zatvoreni u privatnim kućama, a neki su bili ograđeni žicom poput onog u Poljarima.

"Tri najveća logora za Srbe bili su sabirni logor Dom JNA, vojni magacin na Rabiću i škola u Poljarima. Kroz logore je prošlo više od 250 logoraša, mada se tačan broj ne može utvrditi, jer je bilo zarobljenika i po privatnim kućama", rekao je novinarima Knežević, koji je po logorima proveo dva i po mjeseca.

Knežević je sa još dvojicom logoraša položio vijenac ispred centralnog spomen-obilježja za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske povodom obilježavanja 4. jula - Dana oslobođenja grada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992. godine.

Knežević je prvo zatvoren u bivšem Domu JNA, nakon čega je prebačen u vojni magacin ispod zemlje na Rabiću, a kasnije i u drugu državu - Hrvatsku.

"U tom magacinu nije bilo svjetlosti, tu nas je bilo do 180. U tim prostorijama jeli smo hranu i vršili nuždu. Možete zamisliti kakvi su tu uslovi boravka bili. Nakon toga, prebacili su me u Slavonski Brod gdje sam 15 dana bio u privatnoj kući. Na razmjenu sam vođen tri puta, i treći put sam razmijenjen i ugledao svjetlost dana", ispričao je Knežević.

On je dodao da su bivši logoraši srećni jer su borci Vojske Republike Srpske prije 30 godina oslobodili grad Derventu od neprijatelja.

Knežević je istakao da danas žive u nekoj novoj, boljoj, Derventi, u slobodi, da su srećni, mada mnogi nisu procesuirani za zločine i logore koje su pravili po Derventi.

On je posvjedočio da je bivši Dom JNA bio sabirni centar za Srbe, nakon čega su transportovani za Rabić, zatim u školu u Poljare, a jedno kraće vrijeme i u silosu u Polju.

"Srbi su bili zatvoreni i u kamionima. Bili su na čekanju, jer je neprijatelj čekao da se povrati linija i da ponovo budu dovedeni u logore gdje su ranije bili", svjedoči Knežević.

U Derventi je danas polaganjem vijenaca i služenjem parastosa poginulim srpskim borcima obilježen 4. jul - Dan oslobođenja grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana