Karavlasi nastavljaju tradiciju koritara

Brane Radulović
Karavlasi nastavljaju tradiciju koritara

PRNjAVOR - Na imanja koja su 1946. godine ostavili Poljaci, nedaleko od prnjavorskog sela Hrvaćani, vraćajući se na osnov međudržavnog sporazuma u zemlju maticu, doselili su neki novi, tamnoputi ljudi.

Bili su to prvi Karavlasi pristigli na banjalučku regiju. Stigli su iz okoline Sarajeva, iz sela Kondžule i na novom lokalitetu izgradili prvih devet kuća. Po tome je ovo selo, udaljeno dva kilometra od Hrvaćana, dobilo ime.

Danas u Devetinama ima stotinjak kuća, u kojima uglavnom žive stariji mještani.

- Naše ranije generacije bavile su se isključivo izradom vretena, preslica, drvenih korita i raznih drugih predmeta od jošikovog drveta, pa smo dobili naziv koritari. Izrađene predmete smo nosili i prodavali po selima prnjavorske, laktaške i drugih opština. To nam je bio jedini prihod, od toga smo živjeli, djecu podizali - kaže mještanka Mileva Đorđević.

Sa suprugom Ratkom stekla je sedmoro djece. Mileva se udala kada je imala 15 godina, nastavljajući pravilo da djevojke iz zajednice Karavlaha rano stupaju u brak.

- Sva djeca su mi u inostranstvu. Rade u Austriji, a naš stari, koritarski zanat sada je potpuno izumro. Ostali su samo alati i oprema kojom smo pravili razne predmete - istakla je Đorđevićeva i dodala da bi mnogi Karavlasi željeli da vrate tradiciju koritara.

Na inicijativu mjesnog aktiviste Milana Đorđevića, ova nacionalna zajednica želi da istražuje svoju prošlost i da

veću pažnju posveti svojoj tradiciji, običajima i kulturi.

- Namjeravamo da konačno spoznamo ko smo, odakle potiču naši preci, kako smo uopšte dospjeli na ove prostore. Ono što znam je da smo pravoslavci, Rumuni, sačuvali smo i maternji jezik, ali to nije dovoljno - rekao je Milan Đorđević.

Gotovo svi radno sposobni mještani nalaze se na radu u Austriji. Već poslije završene osnovne škole u obližnjim Hrvaćanima, odlaze u inostranstvo, jer ovdje ne vide perspektivu. U Devetini su ostali samo starci. Ovo je selo kontrasta, jer se do luksuznih kuća stiže dotrajalim makadamskim putem. Nemaju ovdje vodu, telefon, napajanje strujom je slabo, a nedostaju im i društveni dom, ambulanta, škola...

Institut

Prilikom naše posjete Devetini u ovom selu zatekli smo višeg naučnog saradnika Balkanološkog instituta iz Beograda Biljanu Sikimić, koja je počela da istražuje prošlost Karavlaha ovog područja. Došla je, kaže, do dragocjenih saznanja od starijih mještana, dok ovi mlađi "ne znaju ništa o svom narodu i istoriji Karavlaha".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana