Karantin u fiskulturnoj sali OS "Vuk Karadžić u Bijeljini

ATV
Karantin u fiskulturnoj sali OS "Vuk Karadžić u Bijeljini

Gradska uprava Bijeljina nije dobila saglasnost Oružanih snaga BiH za smještanje lica u karantin u objekat kasarne nakon što prođu trijažu na Graničnom prelazu Rača, a za koje se potvrdi da su negativni na virus Korona.

Za tu namijenu od danas će biti mobilisana sportska sala Osnovne škole Vuk Karadžić, kaže gradonačelnik Bijeljine. 

"Obezbjedili smo, odnosno dogovorili se da će vojska obezbjediti 36 kreveta. Mi ćemo danas obezbjediti svu logistiku. Sutra ujutru će sportska sala u OŠ Vuk Karadžić biti u funkciji, da sva lica koja uputi inspektor nakon 24 časa, 40, koliko će već biti na granici u karantinu koji je na Rači, nakon toga će ih oni uputiti ako su zaraženi u Dom učenika ili ako nisu zaraženi u kućnu izolaciju ili u izolaciju koju oni kažu 14 dana, ko je sumnjiv, oni će ići u fiskulturnu salu škole Vuk Karadžić", kaže Mićo Mićić - gradonačelnik Bijeljine.

Od četiri zaražene osobe, 3 se trenutno nalaze u Domu za učenike u Bijeljini koji je predviđen za karantin osoba sa lakšom kliničkom slikom. Četvrta osoba je majka troje maloljetne djece koja su negativna i koja je odlukom nadležnih službi ostala u porodici, u kućnoj izolaciji.

"Konstatovano je, uz konsultaciju sa epidemiolozima i infektologom da je ta majka izuzetno disciplinovana bila i poštovala sve preporuke koje su joj date, tako da su djeca još uvijek negativna. Gledajući socijalne i druge ljudske razloge, mi smo se dogovorili da se ona i dalje nalazi pod nadzorom u porodici, a otac je transportovan u Dom učenika u karantin", kaže Duško Milovanović -  direktor Doma Zdravlja Bijeljina.

Bolnica u Bijeljini u potpunosti je spemna za prihvatanje svih slučajeva, čak i onih najtežih, kažu iz ove zdravstvene ustanove. 

"Juče je završen i razvod mediciskih gasova, tako da je staro grudno odjeljenje u potpunosti stavljeno u funkciju. Trenutno su na raspolaganju 10 respiratora, ako bude bilo potrebno", kaže Dr Mihajlo Lazić - pomoćnik direktora za med. pitanja u JZU Opšta bolnica "Sveti Vračevi".

Gradonačelnik Bijeljine izjavio je da će se kolegij i najveći dio radnika, počevši od njega, potpisati da se odriču dijela martovske plate za račun Fonda solidarnosti. Funkcioneri, počevši od Mićića, daće po 20%, šefovi odsjeka po 10%, kao i svi radnici, osim onih sa primanjima ispod 1000 KM, koji će dati 5%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana