JU “Informativni centar Rudo” obilježila 28 godina rada: Pokretanje televizije bilo ravno zemljotresu

S. M.
JU “Informativni centar Rudo” obilježila 28 godina rada: Pokretanje televizije bilo ravno zemljotresu

RUDO - Javna ustanova “Informativni centar Rudo” i danas je, skoro tri decenije od osnivanja, glavni izvor informisanja stanovnika tog malog mjesta, a njen program donosi priče o običnim ljudima, privrednim dešavanjima, kulturi, sportu, zabavi i politici.

Zaposleni u TV Rudo na Međunarodni dan slobode medija, 3. maja proslavili su i 28 godina postojanja. Oglasili su se prvi put 1993. uz veoma skromne materijalno-tehničke i posebno kadrovske uslove, u vrijeme kad je uveliko buktao rat.

Inicijator, glavni i odgovorni urednik bio je Ratomir Milović, predratni novinar i urednik u Radio Goraždu. Milović kaže da je tada imao podršku predsjednika opštine Vojislava Topalovića, a u stručnom pogledu podrška je došla od kolega iz RTV Užice.

- Oni su nam poklonili i miksetu za radio program i pomogli oko funkcionisanja televizije, a direktor Osnovne škole Gojko Topalović, ustupio je sprat škole za smještaj naše RTV - priča Milović kao prvi ruđanski novinar koji se ozbiljnije bavio ovim poslom.

Sa ratišta, razumijevanjem nadležne komande, naglašava Milović, došao je Aleksa Paponjak, čuveni predratni disk-džokej i Slavko Milanović-Kuci koji je zadužio kameru. Na audiciji za spikere prošla je Marina Bradonjić, koja i danas radi taj posao.

U to vrijeme imali su, priča Milović, i dnevni i noćni program, a pojava televizije u Rudom bila je ravna zemljotresu.

- Program je emitovan svakodnevno od 17 časova i tada su prestajali poslovi u domaćinstvima. Dolazile su priče sa ratišta, pričali su borci iz rovova, sa stražarskih mjesta. Sa njima je stizalo i olakšanje za njihove porodice. Rasla je nada u bolje dane - sjeća se Milović.

Kako tada, tako i dan-danas, ali bez radio signala. Tu je televizija koja funkcioniše pod pokroviteljstvom opštinskog budžeta, svakodnevno emituje program i ima pet radnika, od kojih su dva novinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana