Jokićima iz Petrova Sela kod Gradiške novi dom niče uz pomoć dobrih ljudi

Milan Vujić
Jokićima iz Petrova Sela kod Gradiške novi dom niče uz pomoć dobrih ljudi

Gradiška - Višečlana porodica Jokić iz Petrovog Sela kod Gradiške zimu će dočekati u toplom domu, jer će se zahvaljujući pomoći dobrih ljudi useliti u novu kuću, na kojoj bi ovih dana trebalo da bude postavljen krov.

Najstariji član Nenad Jokić, borac prve kategorije Odbrambeno-otadžbinskog rata, ne krije radost, ali ni suze što će se napokon sa suprugom Đujom te sinom Mladenom, snahom Jovanom i unučadima useliti u novu kuću.

- Najteže mi pada činjenica da petoro unučadi trenutno nema uslove za odrastanje poput većine djece. Teško je, ali se mora živjeti - priča Nenad, koji zahvaljuje mještanima koji su pritekli u pomoć da bi se što prije iz trošne kuće od dvadesetak kvadrata, vlažnih zidova, bez kupatila, preselili u novi dom.

Kaže da mu mnogo znači što je njihova nova kuća u završnoj fazi izgradnje, posebno zbog unučadi Danijela (8), Danijele (7), Miroslava (4), Ilije (2) i Miloša (2,5 mjeseci), navodeći da porodicu prehranjuju baveći se poljoprivredom.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da su Gradska boračka organizacija i Fondacija “Solidarnost” uz podršku Gradske uprave krajem juna pokrenuli akciju za izgradnju kuće Jokićima.

- Kuća će u prvoj fazi izgradnje koštati oko 13.500 KM, s tim da su i majstori koji su je gradili radili besplatno. Nastavićemo i dalje ovu akciju, završiti stolariju, struju i vodu, da bi ova porodica mogla da se preseli iz sadašnje kuće, koja nije ni blizu uslovna za život, posebno za devetočlanu porodicu sa petoro djece - naglasio je Gagić.

On je naveo da je Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem za izgradnju kuća boračkoj populaciji izdvojila 10.000 KM, što će većinom biti utrošeno za izgradnju ove kuće, te da su od raznih donatora prikupili oko 4.500 KM.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Pjanić rekao je da je Gradska uprava odlučila da pomogne pri izgradnji kuća ugroženim borcima i njihovim porodicama, te da je u ove aktivnosti uključen i Centar za socijalni rad, koji je snimio stanje potreba ove populacije.

- Zadovoljstvo je vidjeti radost na licima djece, a na ovom primjeru pokazala se humanost brojnih donatora - istakao je Pjanić.

Podrška iz budžeta

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je rekao da je grad budžetom za 2019. godinu izdvojio za potrebe boračko-invalidske zaštite i stambeno zbrinjavanje 438.000 KM, što je za 14 odsto više u odnosu na 2016. godinu. On je naglasio da je potpisivanjem protokola u aprilu ove godine grad dodatno obezbijedio 20.000 KM za Fondaciju “Solidarnost”, što je 60 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana