Jeftino meso iz uvoza gasi običaje

Anita Janković-Rečević
Jeftino meso iz uvoza gasi običaje

BANjALUKA - Iako se vrijeme tradicionalnog svinjokolja u Republici Srpskoj polako primiče, domaći uzgajivači svinja ne nadaju se dobroj zaradi jer, kako kažu, sve više domaćina odustaje od tog vjekovnog običaja.

Kraj novembra i početak decembra na ovim prostorima je tradicionalno rezervisan za pripremu čvaraka, suvog mesa, kobasica i drugih mesnih delikatesa za zimu, što je predstavljalo priliku proizvođačima svinja da ostvare solidnu zaradu.

Međutim, prethodnih godina farmerima je račune mrsio prekomjeran uvoz svinjetine koji je obarao cijenu, ali i smanjivao potražnju za tovljenicima. 

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da prognoze nisu optimistične ni za ovogodišnji svinjokolj. 

- Iako je do tradicionalnog svinjokolja ostalo manje od mjesec, povećana potražnja se ne osjeti. Trenutno cijena tovljenika po kilogramu žive vage kod farmera iznosi 2,80 KM plus PDV, dok se na stočnim pijacama kreće od tri do 3,20 KM, što je na lanjskom nivou. Ako je suditi prema sadašnjoj situaciji, vjerovatno neće doći do rasta cijena - rekao je Maljčić.

Istakao je da farmeri očekuju da potražnja za tovljenicima skoči za petnaestak dana, naglašavajući da zasigurno neće biti jagme ni manjak domaćih svinja na tržištu. 

- Potražnja je i prošle godine bila slaba jer je ljudima jednostavnije da kupe industrijski prerađeno meso. Takođe, dosta ljudi odustaje od tog običaja jer je građanima isplativije da kupe uvozne polutke. Došlo je vrijeme da niko ne gleda kvalitet, svi gledaju samo šta je jeftinije - ocijenio je Maljčić i naveo da, iako već duže vrijeme traže zaštitu domaće proizvodnje, na pitanju uvođenja zaštitnih mjera ništa se ne radi. 

Vlasnik farme svinja u gradiškom selu Rogolji Dragiša Cvjetković za prodaju ima oko 400 tovljenika, ali se plaši da neće imati kupaca. 

- U godinama koje pamtim kao dobre u ovom periodu je bilo dosta interesenata za tovljenike, a ove godine me još niko nije ni nazvao da pita imam li i kolika je cijena. Glavni krivac za takvu situaciju je prekomjeran uvoz - istakao je Cvjetković i dodao da tov svinja zahtijeva velika ulaganja, te da je trenutna cijena na granici rentabilnosti.

Domaćinstvu Pere Jankovića iz Laktaša, koje broji osam članova, ove zime zasigurno neće zafaliti mesa i slanine jer su utovili tri svinje koje zajedno teže više od 500 kilograma.  

- Kada sam ih proljetos kupio, imale su po 30-ak kilograma, a sada svaka teži po 180 kilograma. Obavezno sam hranim svinje, od kojih pravim kobasice, slaninu, švarglu, suvo meso, mast i čvarke jer sam samo tako siguran da moja porodica jede kvalitetno meso. Čim se malo temperatura spusti, organizovaćemo svinjokolj koji je u mom domaćinstvu jedan od najomiljenijih tradicionalnih događaja, iako se radi o velikom poslu koji nas pošteno umori - ispričao je ovaj domaćin.
 

Apel

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da se trihineloza kod domaćih i divljih svinja javlja na cijelom prostoru RS već nekoliko decenija, te da je samo ove i prošle godine otkriveno više od 35 slučajeva zaraženih svinja.   

- Zbog toga je veoma važno da građani prije konzumacije meso obavezno donosu na pregled. Cijela teritorija RS pokrivena je veterinarskom službom, pa kontrola ne predstavlja nikakav problem - kazali su u resornom ministarstvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana