Jednom izviđač uvijek omladinac

Snežana Tasić
Jednom izviđač uvijek omladinac

PRIJEDOR - Široki osmijesi, zagrljaji pa i po koja suza radosnica obilježili su sastanak, a potom i rastanak više od 400 izviđača, učesnika izviđačkog višeboja “Kozara 2019” održanog proteklog vikenda u Prijedoru.

U Potkozarje su stigli izviđači iz svih zemalja bivše države, osim Slovenije. Mnogima nije bilo teško da prevale put duži od 800 kilometara  i dođu na ovaj događaj.

Među takvima su bili i članovi Izviđačko-porečkog odreda “Jadran” iz Skoplja čiji je starješina Miko Stojanovski istakao da su prvi put bili u Prijedoru i da su utisci i uspomene koje nose sa sobom nezaboravni.

- Naš odred ima više od 200 članova i najveći je u Sjevernoj Makedoniji. Veoma je značajno što smo bili ovdje, jer za izviđače ne postoje granice, samo prijateljstvo i druženje, a tu tradiciju moramo njegovati - rekao je Stojanovski.

Izviđački višeboj otvorio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poželjevši svim učesnicima uspješno obavljane zadatke, dobro druženje i da ih izviđačka energija uvijek spaja i podmlađuje.

A da se za izviđače zaista može reći jednom izviđač-uvijek omladinac, najbolje potvrđuje starješina Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora i domaćin susreta Ernest Badnjević, koji je na ovom višeboju obilježio 50 godina članstva u izviđačima. Tim povodom mu je uručena prigodna plaketa i svečana izviđačka marama.

- Za ovih pola vijeka bilo je mnogo više lijepih nego ružnih trenutaka. Bilo je mnogo prijateljstava, nezaboravnih druženja i novih životnih iskustava i da mogu, opet bih isto ponovio sa istom energijom i elanom. Mlade pozivam da se priključe izviđačima jer će imati šta da nauče - poručio je Badnjević.

Na ovogodišnjem višeboju učestvovalo je 36 ekipa iz država bivše Jugoslavije, a osim tradicionalnih izviđačkih disciplina, organizovano je i školsko takmičenje učenika, članova 16 ekipa osnovnih škola iz Prijedora i Oštre Luke koji su zainteresovanih za rad u izviđačkoj organizaciji.

Zadatak izviđačkih ekipa je bio  da u određenom vremenu na topografskim kartama koje dobiju, pronađu kontrolne tačke, a nakon toga te iste tačke da pronađu u prirodi i na njima onda rješavaju neki od zadataka.

Nekad su to testovi opšteg znanja ili poznavanja prve pomoći, a nekad  slanje poruka signalnim zastavicama, Morzeovom azbukom, dizanje i rušenje šatora, slikanje skice staze.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1973, a obnovljen je 2002. godine, da bi se od 2013. počeo organizovati u novembru u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine kada je Odred osnovan
 

Pobjednici

Pobjednici ili samo nešto bolji među jednakima bili su ekipe odreda izviđača “Crni vrh” iz Tešnja, izviđači Brčko distrikta i “Smet” Zenica.

- Bilo je i kiše i sunca, ali sve u svemu vremenski uslovi nisu mogli da ometu izviđače da ispune svoje zadatke - potvrdio je Ernest Badnjević. 
Dodao je da za izviđače  slijede takmičenje na Festivalu  izviđačke pjesme  u Osijeku, a potom i u Zenici, dok početkom decembra slijedi susret nekadašnjih bratskih odreda i njihovo ponovno povezivanje na Ohridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana