Italijani grade milionske pogone u Gradiškoj

M. V.
Italijani grade milionske pogone u Gradiškoj

Gradiška - Nove fabrike i pogoni niču Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, a Gradiška, da bi privukla investitore, ulaže milione u infrastrukturu.

Lokalna uprava se opredijelila za privredni razvoj tog prostora, a vrijednost ugovora infrastrukturno opremanje, potpisanog s izvođačem “Hidrokop”, jeste 5,5 miliona maraka. Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da potpisan ugovor za prvu fazu radova u vrijednosti tri miliona KM.

On je dodao da je ugovorom predviđena dogradnja kanalizacione mreže i putne saobraćajne infrastrukture, čijom će realizacijom Gradiška dobiti jednu od najuređenijih privrednih zona u regionu, zbog čega je interesantna domaćim i stranim investitorima.

- To je naš potencijal i šansa za privredni razvoj, otvaranje novih proizvodnih fabrika, pogona i novih radnih mjesta - rekao je Adžić i naglasio da su dvije italijanske kompanije iz oblasti plastične proizvodnje dobile građevinske dozvole za gradnju na prostoru privredne zone, a dolazili su i Česi zainteresovani za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda. Da je Nova Topola postala veliko gradilište dokazuje činjenica da Italijani grade pogon na površini od 11.000 metara kvadratnih.

Prema riječima direktora tekstilne kompanije “Kalcedonija” Frančeska Rufolija, koji ulaže u izgradnju fabrike u Novoj Topoli, vrijednosti 20 miliona evra, najviše se odlučio za investiranje u Gradišci zbog blizine EU i pogodnosti koje nudi lokalna zajednica.

- Prvi razlog je blizina naše fabrike u Varaždinu. Takođe, veoma blizu je i granični prelaz, a mnogo je ljudi koji traže zaposlenje - rekao je Rufoli i istakao da će ta fabrika zaposliti oko 500 radnika.

Preduzeća iz oblasti prometa repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, namještaja i druga su već aktivna, a aktivan je i jedan od najvećih svjetskih proizvođača krovnih panela, italijanski “Latonedil”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana