Istočno Sarajevo: Obilježeno 29 godina od osnivanja 8. odreda specijalne policije

Srna
Istočno Sarajevo: Obilježeno 29 godina od osnivanja 8. odreda specijalne policije

ISTOČNO SARAJEVO - Dan Osmog ilidžanskog odreda Brigade specijalne policije Republike Srpske, koja je formirana prije 29 godina, obilježen je danas na području grada Istočno Sarajevo.

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama služen je parastos, a na Spomen-obilježje kod stanice policije Istočno Novo Sarajevo položeni su vijenci i cvijeće.

Za Republiku Srpsku živote je dalo 16 pripadnika ove brigade, a više stotina je ranjeno.

Ratni komandant Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske Branislav Okuka rekao je novinarima da je prije 29 godina grupa odvažnih momaka iz srpske stanice milicije krenula u odbrambeno-otadžbinsku borbu.

On je istakao da su Odred činili najbolji i najhrabriji srpski mladići sa Ilidže i Vojkovića, od Hadžića, Rajlovca, Vogošće, Ilijaša, Zenice, a ova jedinca bila je prepoznatljiva od Trebinja do Novog Grada.

“Mi s pravom tvrdimo da smo u Sarajevu počeli da kopamo temelje Republike Srpske”, rekao je Okuka.

On je istakao da je obilježavanje dana Odreda svake godine događaj prepun emocija i pijeteta prema poginulim i umrlim saborcima.

Prema njegovim riječima, svi članovi odreda borili su se ne samo za goli život i odbranu svojih porodica, nego i za slobodu srpskog naroda i slobodnu srpsku državu.

“Današnji parastos mi smo, pored naših poginulih i upokojenih saboraca, posvetili i herojima sa Košara, tim prije jer će u Beogradu biti osveštan spomenik našim ratnim drugovima, sa kojima smo vodili zajedničku borbu za odbranu srpskog naroda”, rekao je Okuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana