Istočno Sarajevo: I u vrijeme virusa korona, neophodno obezbijediti zalihe krvi

Srna
Foto: IS-Radio

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko–romanijske regije Gospava Pejić izjavila je da je i u teškoj epidemiološkoj situaciji, kakva je trenutna, neophodno da bude obezbijeđena sigurna količina krvi, navodeći da je organizovana vanredna akcija na kojoj su prikupljene 34 jedinice ove dragocjene tečnosti.

Pejićeva je napomenula da je hitna akcija, koja je organizovana prije dva dana, sprovedena pod sigurnim nadzorom i bila veoma uspješna, uz odličan odziv.

“Od 50 poziva, akciji se odazvalo 46 naših članova. Trijaža je bila više nego rigorozna, tako da smo od tog broja uzeli 34 jedinice krvi. Obezbijedili smo maske, koje je sašila naš član Mirjana Knežević. Mi smo ih dezinfikovali, pripremili prostor i na poziv i satnicu naši dobrovoljni davaoci su se odazvali. Radili smo po planu i programu, uz svu dezinfekciju i zaštitnu opremu, kako davalaca, tako i našeg osoblja”, rekla je Pejićeva.

Ona je dodala da su uzorke brzom poštom poslali u Banjaluku, tako da su uspjeli da i u trenutnoj epidemiološki teškoj, vanrednoj situaciji prikupe određene jedinice krvi.

Pejićeva je naglasila da moraju da postoje rezerve krvi u Bolnici “Srbija”, a budući da je rok trajanja krvi od 35 do 42 dana, neophodno je obnavljati zalihe.

“Posebno bih poručila svim davaocima da se putem krvi ne prenosi virus korona, bar u svijetu nije zabilježen nijedan slučaj i to su mi prenijele službe koje prate epidemiološku situaciju. Važno je da znaju davaoci krvi koji mogu doći u Službu transfuzije krvi u Bolnici Srbija da je urađena dezinfekcija prostorija, a propisi se moraju poštovati i koristiti zaštitna oprema”, rekla je Pejićeva.

Ona je dodala da je Udruženje na raspolaganju svim dobrovoljnim davaocima krvi koji mogu da pozovu broj 057/325-346 ili 065/601-908, te zakažu termin za davanje krvi.

“Možemo i mi da se približimo davaocu, da ne dolazi u bolnicu, a po dogovoru za određen broj ljudi, ponovo izađemo na teren i uradimo to kao i u ovoj posljednjoj hitnoj akciji”, istakla je Pejićeva.

Ona je napomenula da je određeni broj članova radio od kuće kako bi se akcija adekvatno pripremila poštujući izrečene mjere, te još jednom zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciji.

Pejićeva je navela da su prilikom organizovanja akcije tražili da se svi davaoci izjasne i potpišu anketni listić da nisu imali kontakta sa zaraženima virusom korona, da nisu bili u inostranstvu i da posljednjih 28 dana nisu bili sa osobama kojima je izrečena mjera izolacije.

“Nadamo se da su naši davaoci bili iskreni i potpisom garantovali da shvataju u kakvoj smo situaciji i koliko je važno da smo odgovorni u tome, jer sigurna krv bi uvijek trebalo da čeka pacijenta”, kaže Pejićeva.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije trenutno ima oko 500 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana