Istočno Novo Sarajevo: Usvojen nacrt rebalansa budžeta od 17 miliona KM

GS
Istočno Novo Sarajevo: Usvojen nacrt rebalansa budžeta od 17 miliona KM

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta od 17.100.000 KM.

Načelnik opštine Ljubiša Ćosić informisao je odbornike da ostaje dio koji se odnosi na 2.000.000 KM, oko kojih je potrebno da se usaglase sa Vladom Republike Srpske jer su ta sredstva predviđena kao njen finansijski doprinos, te da je sve ostalo u potpunosti utemljeno i opravdano.

"Budžet opštine se realizuje, u potpunosti je likvidan, solventan. Svi kapitalni projekti se izvršavaju. Juče je završeno asfaltiranje drugog sloja Dečanske ulice, sada počinje njeno šminkanje. Radovi u Ulici cara Dušana idu svojim tokom, kao i na Tvrdimićima, unutrašnji radovi na sportskoj dvorani, te završetak trga očekujemo vrlo brzo", rekao je Ćosić novinarima nakon sjednice.

On je napomenuo da je okončan javni poziv za pomoć privrednim subjektima za sanaciju posljedica izazvanih pojavom epidemije kovid 19, te očekuje da će u ovoj i sljedećoj sedmici nadležna komisija završiti proces evaluacije, te da će opština pomoći privredne subjekte iznosom od 120.000 KM do 150.000 KM.

Ćosić je naveo da je opala tražnja za stambenim i stambeno-poslovnim objektima koje grade privredni subjekti na području Istočnog Novog Sarajeva, te dodao da su ljudi, ipak, odlučili da nastave poslovati i da još nijedan investitor nije najavio da će zaustaviti gradnju.

"Očekujemo u septembru-oktobru da investitor KV tim, preduzeće iz Sarajeva, pređe u Istočno Sarajevo sa 70 inženjera i gradi isključivo poslovnu zgradu i to će biti najveći uspjeh ove Skupštine opštine. To je preduzeće koje posluje u 90 zemalja svijeta, a naći će se na području Istočnog Novog Sarajeva", istakao je Ćosić.

On je napomenuo da je većina tačaka dnevnog reda sjednice Skupštine opštine usvojena jednoglasno, čime je pokazano da se bez ikakvih političkih predrasuda uspijevaju uraditi dobre stvari za građene ove opštine.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevu usvojila je zaključak da na sljedećoj sjednici odbornici na prijedlog načelnika definišu prijedlog projekata koje će dostaviti Skupštini grada Istočno Sarajevu sa zahtjevom da se finansiraju iz novog kreditnog zaduženja koje su odbornici grada juče usvojili.

Milan Kovačević /SDS/, koji je bio jedini odbornik iz opozicije na današnjoj sjednici, nije glasao za Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu jer smatra da je nerealan i ambiciozan.

"Mislim da to ide na bazi pretpostavke da će Vlada Republike Srpske da uplati određena sredstava u iznosu od nekoliko miliona, što i piše u ovoj odluci koju smo dobili u skupštinskim materijalima i ponavljam to je jako nerealno", rekao je Kovačević.

On smatra da je i prethodnih godina opština imala velike i ambiciozne budžete, kako kaže, na papiru, a da je izvršenje bilo slabo.

Odbornici su usvojili i nekoliko odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta putem neposredne pogodbe, te odluku o kućnom redu u stambenim zgradama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana