Istočna Ilidža: Parastos za poginule borce Vojkovića, Krupca i Grlice

GS
Istočna Ilidža: Parastos za poginule borce Vojkovića, Krupca i Grlice

ISTOČNA ILIDžA - U naselju Vojokovići u Istočnoj Ilidži danas je obilježeno 28 godina od odbrane ovog naselja, te Krupca i Grlice, čime je spriječena namjera bošnjačkih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Vojkovića, Grlice i Krupca Saša Škobo rekao je Srni da je tokom borbi koje su vođene 4. avgusta 1992. godine poginulo sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske.

On je istakao da je današnji događaj organizovan u skladu sa preporukama nadležnih organa Republike Srpske u vezi sa zaštitom od epidemije virusa korona.

Škobo smatra da svi ovakvi i slični događaji, kojima se evociraju uspomene na heroje koji su svoje živote ili dijelove tijela ugradili u temelje Republike Srpske, treba da budu masovni, a za mlade naraštaje trebalo bi organizovati i istorijske časove o temama iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je podsjetio da je na ovom području poginulo 217 srpskih boraca, a da ih je ranjeno oko 700.

Povodom obilježavanja Dana odbrane služeni su liturgija i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a potom su položenci vijenci na Spomen-obilježje pri hramu Svetog sveštenomučenika Petra dabrobosanskog u Vojkovićima, kao i na lokalnim grobljima.

Protojerej-stafrofor Ćedo Đureinović, sa sveštenstvom hrama u Vojkovićima, služio je danas liturgiju povodom velikog pravoslavnog praznika Blažene Marije.

U besjedi vjernicima, Đureinović je rekao da ne treba ljude da brine samo virus korona, nego da je veći problem prisustvo virusa mržnje, netrpeljivosti laži i drugih nepodopština, koji su, nažalost, prisutni u svim sferama života, a maksimalno su zluopotrijebljeni na društvenim mrežema.

"Vrijeme je da se, kao srpski narod i vjernici osvijestimo, a ne da se opuštamo i prepuštamo pošastima, treba da se vratimo crkvi i vjeri, uključujući i naše najmlađe. Naši potomci ne smiju nikada zaboraviti žrtve svojih predaka koji nisu ginuli za sebe, nego za slobodu i bolje sutra onih koji dolaze poslije njih", poručio je otac Čedo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana