Ikonić: U planu novi projekti - cikloturizam kao budućnost

Srna
Foto: Srna

PALE - Osnovni cilj Turističke organizacije "Jahorina" grada Istočno Sarajevo jeste da postojeću turističku ponudu unaprijedi kroz otvaranje novih tržišta i stvaranjem novih proizvoda koji će privući turiste na prostor Sarajevsko-romanijske regije.

Vršilac dužnosti direktora ove organizacije Igor Ikonić u intervjuu za Srnu navodi da je turizam strateški privredna grana i da predstavlja značajan segment kompletnog razvoja grada Istočno Sarajevo, zahvaljujući turističkim potencijalima Jahorine, Ravne planine, Brusa na Trebeviću, izvorišta Paljanske i Mokranske Miljacke, te Novakove i pećine Orlovača na Romaniji.

"Sve su to turistički potencijali koji zaslužuju pažnju. U narednom periodu pokušaću da se maksimalno angažujem na tome. Ta područja treba afirmisati i približiti ih turistima jer nam je priroda naklonjena", ističe Ikonić.

Prema njegovim riječima, Turistička organizacije "Jahorina" želi novim sadržajima da zadrži turiste na području grada.

"Gradićemo još jednu feratu na Romaniji, koja će za nijansu biti izazovnija u odnosu na postojeću na Crvenim stijenama. Na taj način pokušaćemo zadržati turistu još jedan dan više i lokalnom stanovništvu omogućiti zaradu kroz iznajmljivanje smještaja kapaciteta i prodaju domaćih proizvoda", poručuje Ikonić.

Jahorina veliko gradilište, ali ne i jedini sinonim za turizam

Ikonić naglašava da je Jahorina najveći turistički ponecijal i najveće gradilište u Republici Srpskoj, prepoznato od Vlade Srpske, o čemu govore i ulaganja, ali da ona ne može biti jedini sinonim za turizam na području grada.

"Imamo mnogo potencijala za razvoj turizma. Zato ćemo pored Jahorine razvijati i druge turističke potencijale grada Istočno Sarajevo, koji zaslužuju posebnu pažnju", ističe Ikonić.

Saradnja sa drugim opštinama grada značajna

On navodi da budući koncept Turističke organizacije "Jahorina" sam po sebi nameće saradnju sa svim opštinama kako bi što bolje promovisali turističke proizvode.

Ikonić očekuje korektnu i uspješnu saradnju sa svim turističkim akterima jer turizam ne poznaje barijere.

"U opštinama vidim baze i svi trebamo disati kao jedno. Zajedničkim predlozima naći ćemo način za dalje razvijanje i promovisanje turističkih potencijala. Rad gradske turističke organizacije treba da bude što efikasniji kako bi se pozicionirali među turističkom organizacijom Republike Srpske na primarno mjesto", ocjenjuje Ikonić.

Potrebno razvijati cikloturizam

Na području grada Istočno Sarajevo mnogo je vidova turizma koji se mogu razvijati, a posebno cikloturizam.

"Sa opštinom Pale pokušaćemo da realizujemo značajan projekat uvezivanja Romanije, Jahorine, Ravne planine i Trebevića sa 350 kilometara biciklističkih staza, a aplikaciona forma za projekat je predata. Nadamo se pozitivnom mišljenju", poručuje Ikonić.

Prema njegovim riječima, cikloturizam ima veliki potencijal na području grada, a tome svjedoče i nedavno održane kvalifikacione trke za Svjetsko prvenstvo u biciklizmu i sama manifestacija koja će biti održana od 5. do 10. oktobra.

Boravišna taksa - zakonska obaveza

U narednom periodu Turistička organizacija "Jahorina" mora biti efikasnija kada je riječ o prikupljanju prihoda od boravišne takse.

"Svjedoci smo da veliki broj objekata nije registrovan za iznajmljivanje smještaja iako je to zakonska obaveza svih koji se bave ovom djelatnošću", izjavio je Ikonić za Srnu.

On poručuje da akcenat treba staviti na promociji kompletne turističke ponude grada, kroz koju će svi, i građani i privrednici, pronaći interes.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana