I adrenalin i mir pod junačkom Kozarom

Milijana Latinović
I adrenalin i mir pod junačkom Kozarom

PRIJEDOR - Smješten na obalama Sane i Gomjenice, na brežuljcima kojima se junačka Kozara spušta u prijedorsko polje, grad Prijedor posjetiocima nudi adrenalin, avanturu i uživanje u netaknutoj prirodi.

Pješačenje, planinarenje, vožnja biciklom, lov, ribolov, plivanje i kampovanje samo su mali dio onoga što gosti ovog kraja mogu iskusiti na izmaku ljeta. Osim toga, ovaj grad nadaleko je čuven i po gostoljubivim domaćinima.

Direktorica prijedorske Turističke organizacije Amira Ganić istakla je za “Glas Srpske” da ovaj grad, smješten u sjeverozapadnom dijelu Srpske, ima veliki turistički potencijal.

- Kozara svojom ljepotom i prostranstvom dominira ovim dijelom Republike. U narodu je poznata kao “krajiška ljepotica” zahvaljujući gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune. S ciljem očuvanja i zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti, centralni dio planine proglašen je nacionalnim parkom i predstavlja idealno odredište za ljubitelje prirode, a svjež vazduh i hladovina visokih četinara pružaju osvježenje od vrućina u toku ljetnih mjeseci - ispričala je Ganićeva.

Dodala je da je značajan turistički biser Prijedora rijeka Sana, koja je pogodna za plivanje i uživanje u sportovima na vodi.

- Legenda kaže da su joj ime dali još stari Latini zbog njenog ljekovitog dejstva, a na latinskom “sana” znači zdrava. Na području grada nalazi se nekoliko mjesta uređenih za kupanje, koja su najposjećenija u toku ljetnih mjeseci i gdje posjetioci uz kupanje, sunčanje, rafting, ribolov i druge aktivnosti provode vrele ljetne dane - rekla je Ganićeva.

Istakla je da se u okolini Prijedora nalazi nekoliko izletišta koja su veoma posjećena tokom ljeta.

- Eko-centar “Ljekarice” je pogodan za sve one koji žele mir i odmor u tišini prirode. Pored bazena raspolaže sa sportskim terenima na otvorenom, trim-stazama i kamping prostorom. “BK Oaza” u svom sastavu ima jezero, restoran, kuće za odmor i druge sadržaje koje privlače ljubitelje odmora i rekreacije. “Rajak” je izletište u okviru kojeg se nalaze sportsko-rekreativni tereni, dječja igraonica, ljetnikovci, gril i mini-životinjski park - istakla je Ganićeva i dodala da su za područje Potkozarja karakteristične i crkve brvnare.

Prijedor je poznat i po tradicionalnoj manifestaciji “Dani zime na Kozari”, te “ŠA festu”, memorijalnom muzičkom festivalu posvećenom Daliboru Popoviću Mikši, koji se održava u toku ljeta, a okuplja veliki broj posjetilaca i obuhvata nastupe brojnih muzičkih izvođača.

Za sve one koji dođu u grad na Sani nezaobilazna destinacija je Nacionalni park “Kozara”.

- Prelijepa priroda krasi nacionalni park i okolinu. U centralnom dijelu je spomenik podignut u znak sjećanja na kozarsku epopeju, muzej koji svjedoči o herojstvu naroda ovog kraja - rekao je direktor nacionalnog parka Dragan Romčević. Dodao je da se nedaleko nalazi oko 20 kilometara pješačkih staza, biciklističke staze, vidikovci te stijene za penjanje i uređena izvorišta pitke vode.

Romčević je dodao da je prije dvije godine otvoren i Avantura park na Kozari, koji je od ove godine bogatiji za četiri “zip lajna”.

- Avantura park se sastoji od raznih visećih prepreka koje su pozicionirane na stablima u šumi na visini od tri do šest metara iznad zemlje. Na lokalitetu Zečiji kamen, u blizini vodopada, uređena je stijena za penjanje - istakao je Romčević.

Svi koji žele da dožive ljepote Prijedora iz vazduha mogu to učiniti zahvaljujući Aeroklubu “Prijedor”, koji organizuje panoramske letove.

Bogata gastronomska ponuda i brojni ugostiteljski objekti u kojima se nudi domaća i internacionalna kuhinja, uz ljubaznost domaćina je svakako razlog više za posjetu ovom gradu.

Grad murala

Prijedor je jedinstven i po broju akademskih umjetnika koji iz njega potiču. Prvi slikari u BiH porijeklom su iz Prijedora, a tu su održane i prve izložbe slika u našoj istoriji umjetnosti. S ciljem davanja podrške umjetnicima i njihovom radu pokrenut je projekat “Prijedor - grad murala” i već je oslikano nekoliko fasada u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana