Humanost Kostajnicu diže iz ruševina

Milijana Latinović
Humanost Kostajnicu diže iz ruševina

KOSTAJNICA - Da humanost ne poznaje granice, ni geografske, ni nacionalne niti bilo koje druge znaju svi u Kostajnici u koju, nakon katastrofalnog zemljotresa s kraja prošle godine, pomoć stiže sa svih strana i koja će se uz pomoć humanista podignuti iz ruševina.

Potvrđuje to prvi čovjek Kostajnice Nikola Janjetović koji je za “Glas Srpske” istakao da je na adresu ove opštine na sjeverozapadu Srpske stiglo oko 700.000 KM pomoći od institucija i lokalnih zajednica.

- Pomoć je stigla sa mnogih strana, od Vlade RS dobili smo 300.000 maraka, od Savjeta ministara BiH 100.000 KM, Kanton Sarajevo  je uplatio 50.000 za Srednjoškolski centar, a pomoć su pružile i brojne opštine i gradovi. Teško je nabrojati sve a da nekog ne izostavim. Solidarnost je i te kako izašla na vidjelo jer u ovoj situaciji svaka marka nama znači mnogo, posebno kada znamo da i ostale lokalne zajednice imaju svoje probleme i niko nema novca za razbacivanje. Nivo solidarnosti koju su kolege pokazale ne može se izmjeriti - istakao je Janjetović.

Dodao je da sve pomalo sporo ide, jer je u toku izrada elaborata koji treba da usvoji lokalna skupština kako bi se krenulo u povlačenje novca prikupljenog za saniranje štete od zemljotresa.

- Očekujemo pomoć u građevinskom materijalu za objekte treće kategorije, odnosno kuće u kojima ljudi stanuju, a takvih je oko 70 - pojasnio je Janjetović.

Svima koji su pružili ruku pomoći zahvalna je i direktorica Srednjoškolskog centra u toj opštini Jelena Jaćimović Janjetović koja je kazala da su uz pomoć opštine uspjeli sanirati prvi sprat škole i omogućiti učenicima da nastavu pohađaju u učionicama.

- Uspjeli smo nastavu za svih 124 đaka organizovati u učionicama na prvom spratu objekta dvije sedmice prije ovog zatvaranja i ukoliko Republički štab za vanredne situacije odluči da u ponedjeljak počne nastava u klupama i naši đaci će se vratiti u školu - rekla je Jaćimović Janjetović.

Istakla je da će u toku ove sedmice biti pokrenuta tenderska procedura, te da će se u obnovu škole sredstvima koje je donirao Kanton Sarajevo krenuti čim se ta procedura završi.

- Fiskulturnu dvoranu sada ne možemo sanirati ali se nadamo da će se i za to iznaći sredstva u narednom periodu - kazala je ona.

Razoran zemljotres jačine 6,3 po Rihteru pogodio je 29. decembra prošle godine Hrvatsku, a podrhtavanje tla osjetilo se u cijelom regionu.

Šteta

Nikola Janjetović je rekao da su procjene pokazale da je direktna šteta nakon zemljotresa oko deset miliona maraka.

- Trećina objekata u opštini ima neka oštećenja - rekao je Janjetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana