Humanitarni tiket: Mozzart obradovao udruženja iz Kozarske Dubice i Ljubinja

Mozzart
Foto: Mozzart

Plemeniti kladioci osvojene dobitke usmjerili su Uduženju "Rastimo zajedno" iz Kozarske Dubice i "Svjetlost" iz Ljubinja

U tradicionalnoj akciji kompanije Mozzart "Humanitarni tiket u podne" osvojena su još dva dobitka. Plemeniti kladioci uspješno su odigrali tikete, a osvojenim iznosima obradovali su udruženja koja okupljaju djecu iz dvije opštine u Srpskoj. Trener Nižnjeg Novgoroda, Zoran Lukić usrećio je Udruženje porodica sa četvoro i više djece "Svjetlost" iz Ljubinja. Prvi golgeter Superlige Srbije, Milan Bojović svoj dobitak donirao je Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Rastimo zajedno", Kozarska Dubica. I u jednom i u drugom udruženju ne kriju sreću zbog ovog Mozzartovog gesta.

- Prijatno smo iznenađeni ovom donacijom, nismo je očekivali, drago nam je što je Mozzart prepoznao potrebe naše djece. Sada možemo da ih uveselimo jer smo planirali izlet, pa ćemo novac utrošiti na to ili nabavku adekvatnog materijala za radionice–kaže Marija Arnautović, predsjednica Udruženja „Rastimo zajedno" iz Kozarske Dubice.

Ovo udruženje osnovano je 2004. godine na inicijativu roditelja djece sa smetnjama u razvoju, a bave se njihovim osposobljavanjem za svakodnevni život. Organizuju radno-okupacione radionice, bave se socijalnom edukacijom, a imaju i sportske aktivnosti koje mališani najviše vole. Mentalne sposobnosti i motoriku djece unapređuju korektivnom gimnastikom i sportskim igrama u kojima uživaju dva puta sedmično.

Trenutno imaju 70 članova, od kojih je oko 30 aktivnih, a najveću pažnju posvećuju djeci iz pet porodica koja imaju tešku mentalnu retardaciju. Većina članova je ima kombinovane smetnje u razvoju, a, iako su uzrasta od deset do 30 godina, njihov mentalni status je na nivou malog djeteta. Zbog toga se defektolog, psiholog i sportski animator u ovom udruženju veoma trude da im život učine ljepšim i lakšim.

"Rastimo zajedno" Kozarska Dubica

Skromnu pomoć u radu dobijaju od opštine Kozarska Dubica, a samostalno simbolično zarađuju prodajom rukotvorina koje izrađuju vrijedne ruke mališana. Zbog toga im mnogo znači podrška donatora među kojima je od sada i kompanija Mozzart.

Isto poručuju i iz Udruženja roditelja sa četvoro i više djece "Svjetlost" iz Ljubinja. Ni oni ne kriju oduševljenje, posebno jer im je ovo prva novčana donacija nakon dugo vremena.

- Reakacija na ovu donaciju je i više nego pozitivna. Zaista smo veoma iznenađeni i ovaj novac nam je dobro došao. Naime, od početka epidmije virusa korona, nismo imali prihoda, pa je ovo prva novčana donacija koju smo dobili u proteklih godinu i po dana. Zato nam to mnogo znači i veoma smo zahvalni Mozzartu- kaže Silvija Vujović, predsjednica Udruženja roditelja sa četvoro i više djece "Svjetlost", Ljubinje.

„Svjetlost" okuplja višečlane porodice od 2007. godine, a sada ih ima 40 među kojima je najbrojnija porodica sa šestoro djece.

U saradnji sa Udruženjem 4+ Republike Srpske i resornim Ministarstvom uspjeli su da dobiju besplatne udžbenike za višečlane porodice čija su djeca odlični đaci. Svake godine se trude da mališanima obezbijede novogodišnje paketiće, a za majke četvoro i više djece organizuju proslave povodom 8. marta.

Ranije ih je finansijski podržavala opština Ljubinje, a ove godine su obezbijedili besplatne vrtiće za djecu iz višečlanih porodica. Ponekad, kažu, od humanih ljudi dobiju prehrambene pakete, a svaka pomoć donatora, kao što je ova iz Mozzarta, mnogo im znači.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana