Hrast star više od šest vijekova

Snežana Tasić
Hrast star više od šest vijekova

PRIJEDOR - Mještani prijedorskog sela Marićka ponosni su na hrast star više od šest vijekova, koji u svojoj punoj ljepoti još prkosi zubu vremena. Kao viševjekovna starina koja pamti događaje ovog potkozarskog sela, ovaj hrast lužnjak godinama privlači pažnju putnika namjernika, slučajnih prolaznika, ali i stručnjaka.

Nalazi se samo nekoliko metara od oltara jedne od četiri crkve brvnare na području ove opštine, posvećene svetom proroku Iliji, podignute 1870. godine.

- Predanje kaže da je prva crkva ovdje sagrađena između 1650. i 1670. godine i ti su podaci tačni - kaže sveštenik Sreto Aleksić, koji je u crkvi u Marićkoj službovao od 1986. do 2005. godine.

On ističe da su stručnjaci dolazili 1989. godine da ispituju u kakvom je stanju hrast.

- Na hrastu je nađeno 598 godova, što govori da potiče iz doba Kosovske bitke - kaže Aleksić.

On je dodao da u knjizi, koju je izdao Šumarski fakultet iz Banje Luke prije desetak godina, piše da je on najstarije i najveće stablo u Republici Srpskoj.

- Ovaj simbol sela visok je 33 metra, a potrebno je najmanje 20 ljudi da ga obgrli rukama - priča Aleksić.

Prema Aleksićevim riječima, prije svakog rata srpski narod se okupljao u crkvi i ispod starog hrasta. Jovan Rašković je ispod njega okupljao ljude i sa njima razgovarao.

Zanimljivo je da u Marićkoj šumi svake godine strada po nekoliko hrastova od groma, a ovaj stari hrast uvijek ostane netaknut.
- Mnogi već davno vjeruju da njega Bog tu čuva. On se nalazi uz sam rub crkve nekih deset-petnaest metara od oltara. Nikada nije bilo takvog oštećenja, on jednostavno stari prirodno - rekao je Aleksić.

Pod zaštitom države

Hrast je vlasništvo crkve Svetog proroka Ilije u Marićkoj i zajedno sa ovom svetinjom je pod zaštitom države. Pod zaštitom države su tri crkve brvnare iz 19. vijeka u prijedorskim selima Jelićka, Rakelići i Busnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana