Hercegovina krije podzemno blago

J. I.
Hercegovina krije podzemno blago

BANjALUKA - Dinarski krš predstavlja “vruću” tačku podzemnog biodiverziteta u svijetu, a bogatstva koje krije Hercegovina u fokusu su naučnika i studenata u Srpskoj.

Jedna od njih je studentkinja banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Dejana Vasić, koja je kao stipendista projekta “SubBioCode” došla do novih naučnih rezultata u oblasti podzemnog svijeta u južnom djelu Srpske.

- Kao jedan od troje stipendista ovog projekta, u određivanju novih vrsta podzemnog svijeta, imala sam priliku proći kroz složene procese koji se mogu primijeniti u oblastima koje su gotovo neistražene kod nas -  rekla je Vasićeva za “Glas”. Naglašava da je istraživanje podzemnih životinja veoma izazovan posao i zahtijeva stručno znanje.

Da je biodiverzitet u Srpskoj veoma bogat i da je potrebno mnogo vremena da se on istraži poručuje profesorica ekologije i zaštite biodiverziteta na PMF-u u Banjaluci Maja Manojlović.

- Nakon povećane pažnje svjetskih naučnika za biodiverzitet u Hercegovini, raste i interesovanje naših stručnjaka, posebno studenata. Cilj novih istraživanja je proširenje znanja o podzemnim organizmima na području koje obuhvata cijeli sliv rijeke Trebišnjice - rekla je za “Glas” Manojlovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana