Hercegovački korpus Vojske Republike Srpske krasilo viteštvo

Srna
Foto: Srna

BILEĆA- Hercegovački korpus Vojske Republike Srpske krasilo je viteštvo i uspio je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata da sačuva i teritoriju i srpski narod, istaknuto je danas u Bileći gdje je obilježeno 30 godina od formiranja Hercegovačkog korpusa.

Nekadašnji pomoćnik komandanta Hercegovačkog korpusa Nikola Šegrt rekao je novinarima da današnji datum predstavlja istorijski datum za Hercegovinu, period kada je srpski narod u Hercegovini imao svoju vojsku.

"Formiranje Hercegovačkog korpusa imalo je samo jedan cilj - da brani i odbrani Hercegovinu i srpski narod u Hercegovini", istakao je Šegrt.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Bileća Veselin Vujović rekao je novinarima da je Hercegovački korpus bio malobrojan, ali odlučan i hrabar, te da je u ratnom pohodu uspio da sačuva i teritoriju i narod.

Predsjednik Boračke organizacije istočne Hercegovine Slobodan Ilić rekao je novinarima da je formiranje Hercegovačkog korpusa na današnji dan 1992. godine bio garant opstanka srpskog naroda Istočne i Stare Hercegovine na svojim vjekovnim ognjištima.

"Poslije 30 godina sa ponosom možemo reći da je Hercegovački korpus krasilo viteštvo, čojstvo i junaštvo njegovih boraca", rekao je Ilić.

Vijence na spomenik palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Bileći položile su, između ostalih, delegacije nekadašnjeg Hercegovačkog korpusa, Boračke organizacije Stare i Istočne Hercegovine, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

U kasarni "Bilećki borci" u okviru obilježavanja 30 godina od formiranja Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske priređena je svečana akademija.

U spomen-hramu Svetog Vasilija Ostroškog služen je parastos poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana