Grmečka korida jača od zabrana

Snežana Tasić
Grmečka korida jača od zabrana

Oštra Luka - Nekoliko hiljada ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja bikova okupilo se juče na 243. "Grmečkoj koridi" na Popovića brdu kod Oštre Luke.

Na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova rogove su ukrstila četiri bika u srednjoj kategoriji, što je bilo novina na koridi i šest bikova u teškoj kategoriji koji su vagali od 500 do 1.200 kilograma.

Pobjednik 243. "Grmečke koride", koja je juče održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, je bik Kukan, u vlasništvu Milorada Milekića iz Mrkonjić Grada, koji je u finalnoj borbi bio bolji od bika Agresora, vlasnika braće Tubić, takođe iz ovog grada.

Pobjednik u srednjoj kategoriji je bik Rogeša, vlasnika Dragana Radića iz Mrkonjić Grada, koji je bio bolji od bika Crnje, vlasnika Jove Štekovića iz Oštre Luke.

Da je već uoči koride s pravom proglašen za favorita, Zećavac je pokazao već u borbi u kojoj mu je na megdan izašao Šaronja. To je bilo i prvo ukrštanje rogova s obzirom na to da prve dvije borbe nisu ni održane jer su bikovi bježali iz arene. Zećavac, koji je višestruki šampion "Grmečke koride", adut je Radenka Škrbića iz Mrkonjić Grada.

- Bik je star osam godina i uvijek je spreman za borbu. Volim kad on pobijedi više nego sve drugo na svijetu da mi daju - kaže Radenko dodajući da je veoma teško uzgajati bikove u ovim vremenima.

Da je "Grmečka korida" svojevrstan brend među Krajišnicima, potvrđuju oni koji redovno posjećuju ovu manifestaciju. Ništa ne može, kažu, zamijeniti jedinstven provod uz borbe bikova, muziku, jelo i piće. Stevica Dronjak iz Prijedora kaže da je prvu koridu gledao 1991. godine na Međeđem brdu kada je bio dijete.

- Moja je porodica držala volove u stara vremena. Nisu imali bikova bodača, ali je moj kraj vezan za tu tradiciju i rado dolazim na "Grmečku koridu". Ni vrućina me nije omela da danas budem ovdje - rekao je Dronjak.

Na koridi su bili i volonteri Crvenog krsta Momčilo Đukić i Radoslav Matović iz Kragujevca koji su stigli prvi, ali, kako rekoše, ne i posljednji put.

Načelnik Oštre Luke Dragan Stanar istakao je da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati.

- Zabranili su nam održavanje 243. "Grmečke koride" u FBiH, ali postoji i mjesto gdje je ne mogu zabraniti, a to je Popovića brdo. Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji se u našem kraju godinama njeguju - kazao je Stanar.

Tradicija

"Grmečka korida", iako stara više od dva vijeka, prvi put se u literaturi pominje u pripovijeci "Jablan" iz 1902. godine čuvenog Petra Kočića. Ova manifestacija je do posljednjeg rata održavana na Međeđem brdu kod Sanskog Mosta. Egzodusom srpskog stanovništva na područje Oštre Luke korida je 1997. godine preseljena na Popovića brdo. Korida u posljednje dvije godine nije održana na Međeđem brdu zbog zabrane vlasti Unsko-sanskog kantona.

Nagrade za vlasnike bikova u teškoj kategoriji

Pobjednik - 2.000 KM i pehar "Grmečke koride"

Drugoplasirani - 1.000 KM

 

Nagrade za vlasnike bikova u srednjoj kategoriji

Pobjednik - 800 KM

Drugoplasirani - 500 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana