Gorštaci sa Macuta živjeli po 117 godina

Radoje Tasić
Gorštaci sa Macuta živjeli po 117 godina

VIŠEGRAD - U višegradskom selu Macute, koje je nekad brojalo 45 domaćinstava sa oko 300 mještana, kao da je vrijeme stalo.

Brvnare iz prošlog vijeka, štale i ambari stoje ovdje nijemo kao svjedoci i spomenici, kao kulise iz nekog filma. U cijelom selu živi samo jedan mještanin, Dragoljub Tasić.

- Macute su od pamtivijeka bile izvor zdravlja za one koji su na ovoj visoravni i vjetrometini živjeli. Bilo je to selo dugovječnih ljudi. Seljak Jevrem Rakić živio je, tako piše i na spomeniku, punih 117 godina, a umro je 1954. godine - ispričao nam je Tasić, prisjećajući se kako je nekada sve vrvjelo od života.

- Nekad se ovim sokakom ujutro kretalo na pašu na stotine ovaca, govedi i konja, ječala su zvona sa predvodnika, dovikivala se čobanija. Bilo je to živo selo. Na vašar u Dobrun za Veliku gospojinu išlo se na konjima, koje je svaki domaćin imao - prisjeća se Dragoljub.

U kući Tasića u prikrajku sela rođen je potonji monah, arhimandrit i iguman manastira Dečani i Savina kod Herceg Novog Justin Tasić.

Dragoljub rijetkim gostima u ovo lijepo a pusto selo s ponosom pokazuje fotografije svog brata koji je, kako kaže, napustio državni posao i pobjegao od roditelja da bi se zamonašio.

- Vukla ga je neka Božija sila i niko ga nije mogao spriječiti da ode u manastir - kaže Dragoljub.

Dragoljub svake godine zaključa vrata svoje kuće od brvana i otputuje u Herceg Novi i manastir Savinu, gdje, na brijegu iznad manastira, pod starim borom počivaju kosti njegovog brata.

- Odem i vratim se kao preporođen, kao da me i iz groba blagosiljao - kaže Dragoljub.

Okupane zubatim suncem Macute ovih dana izgledaju kao neki bajkoviti kraj iz priča naših baka. Ova ljepota, zaboravljena i ostavljena daleko od ljudi, kao da čezne za očima koje će je ugledati.

"Nevidljiva sila"

Dragoljub kaže da se pomirio sa sudbinom da je posljednji stanovnik Macuta, ali još želi da upija ljepotu koja ga okružuje.

- Kao da je neka nevidljiva sila pomela domaćine i njihovu čeljad, stoku i živinu, a ostavila kuće i okućnice u izvornom nedirnutom obliku - priča Tasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana