Glumci dobijaju nove daske koje život znače

Anita Janković Rečević
Glumci dobijaju nove daske koje život znače

BANjALUKA - Glumci Narodnog pozorišta RS od iduće godine svoja umijeća pokazivaće na novim daskama koje život znače, zahvaljujući vrijednoj donaciji trupaca, koju je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Resorni ministar Boris Pašalić kaže za “Glas” da je donaciju 27 kubika trupaca bijelog bora prve klase odobrila Vlada RS na sjednici održanoj u četvrtak, navodeći da su “Šume Srpske” zadužene da obezbijede navedenu količinu drvnih sortimenata.

- Kada smo upoznati sa problemom dotrajalosti scene u pozorištu vrlo rado smo pristali da im pomognemo i već u narednim sedmicama treba očekivati da materijal bude isporučen - rekao je Pašalić i dodao da ovo nije prvi put da ministarstvo pomaže kulturnoj sceni, navodeći da su obezbijedili i više od 500 kubika materijala za izradu scene potrebne za snimanje filma “Zlatni rez 42” autora Lordana Zafranovića.

Direktorica Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić zahvalila je Vladi Srpske i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na podršci koju su im pružili, navodeći da će ova izuzetno vrijedna donacija značajno uticati na kvalitet rada ove pozorišne kuće, s obzirom na to da je posljednja rekonstrukcija scene izvršena 1972. godine.

- Usljed dugogodišnjeg korišćenja, stalnog brušenja, lakiranja i zabijanja eksera došlo je do propadanja daske koja ima vijek trajanja, kao i do ulegnuća od neka tri centimetra, zbog čega su nam majstori pripremajući scenu za ovu sezonu sugerisali da je neophodna potpuna rekonstrukcija - istakla je Grbićeva.

Ona je dodala da bi rekonstrukcija scene predstavljala ogroman trošak za pozorište, jer su daske od bijelog bora izuzetno skupe na inostranom tržištu.

- Prema prvim procjenama za sanaciju bi nam trebalo između 50.000 i 60.000 KM i shvatili smo da bi puno jeftinije bilo ako bismo nabavili naše drvo i ovdje ga sušili, nego da iz inostranstva uvozimo bijeli bor kao gotov proizvod. Obratila sam se ministru Pašaliću i on je odmah pristao da nam pomogne - kazala je Grbićeva.

Ona je istakla da su postigli dogovor sa Drvnom industrijom “Vrbas” da im dobijene trupce isijeku u dasku i osuše.

- Sušenje materijala iziskuje duži period i strogo propisane uslove, zbog čega ćemo rekonstrukciji pristupiti tokom pozorišnog ljetnog raspusta, da bismo u sljedeću sezonu, 2023/2024. startovali sa novom scenom - kazala je Grbićeva.

Automobil

U Narodnom pozorištu RS kažu da Vlada Srpske redovno prepoznaje njihove potrebe, navodeći da su im ove godine pomogli u nabavci vozila donacijom u iznosu od 87.750 KM.

- Ranije nismo imali vozilo na raspolaganju koje nam je sada olakšalo obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao i odlaske na gostovanja - naveli su iz Narodnog pozorišta RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana