Gljiva u Rogatici ide k'o alva

S. M.
Gljiva u Rogatici ide k'o alva

ROGATICA - Šume u Rogatici ovih dana pune su berača, onih iskusnih, ali i početnika željnih “lake” zarade, koji zadovoljno trljaju ruke jer je gljiva dobro rodila i ide kao alva.

 Među njima je i Miloš Kušić sa Borika koji je tek završio prvi razred srednje škole za zanimanje poslovno-informatički tehničar pri Srednjoškolskom centru “27. januar” u Rogatici. Jedva je, kaže, dočekao kraj školske godine i da se otisne u šume i šumarke rodnih Borika i okoline da bi ubrao koju gljivu i zaradio malo novca za ljetno ferije.

Odmah poslije jutarnjeg buđenja otišao je u šume Dumaševina na obroncima Sjemeća i za nepunih osam časova jednog dana ubrao više od 80 kilograma svježeg vrganja i nešto lisičarke.

Po unaprijed postignutom dogovoru po njih je došao otkupljivač iz “Šuma ploda” iz Rogatice, Zoran Lugonja i primopredaja je ubrzo uslijedila. Otkupljivač je dobio kvalitetnu robu, a berač svoj novac. Otkupna cijena bila je od četiri marke za kilogram prve klase, dvije marke za drugu klasu i skromnu marku za kilogram vrganja treće klase, koje je kako rekoše i berač i otkupljivač, bilo najmanje.

Kušić je samo jedan od brojnih Rogatičana i Rogatičanki, mladih ali, i u poznijim godinama, koji su se ovih dana mogli sresti u šumama širom opštine. Niko se nije vratio, reče otkupljivač Lugonja, praznih ruku. Donosili su korpe i cekere pune vrganja, a sve je više i lisičarke, koja je na boljoj cijeni od vrganja i ide od osam do 10 maraka za kilogram.

Kad prođe sezona berbe vrganja i lisičarke, pričaju berači gljiva, dolazi na berbu sunčanica i posebno blagva jedna od najukusnijih gljiva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana