Gatačko “more” turistički dragulj

Miloš Vasiljević
Gatačko “more” turistički dragulj

GACKO - Jezero Klinje smaragdno zelene boje nadomak Gacka turistički je dragulj ovog dijela Srpske, a tamošnjem stanovništvu predstavlja bijeg od vrućine u toplim ljetnim danima, dok je za turiste i prolaznike idealno mjesto za odmor i osvježenje.

Ušuškano u hercegovačkom kršu na više od 1.000 metara nadmorske visine najstarije je vještačko akumulaciono jezero u Srpskoj, a Gačani često za Klinje kažu da je njihovo “more”, draže i od Jadrana.

Prvobitna namjena bila mu je navodnjavanje Gatačkog polja, ali je ipak postala turistički biser. Direktorka Turističke organizacije Gacko Jelica Kovačević kazala je za “Glas Srpske” da je ovo jedno od najpopularnijih mjesta u toj opštini, pa i šire.

- Jezero Klinje zajedno sa istoimenom, najstarijom lučnom branom na Balkanu najveći je prirodno antropogeni resurs za razvoj turizma u opštini Gacko. Jezero je pravi mali biser prirode, a mnogi koji ga posjete uvijek se rado vraćaju - rekla je Kovačevićeva.

Skriveni raj, kako ga posjetioci često nazivaju, idealno je mjesto za odmor u prirodi.

- Ono što je najveća kočnica za turistički razvoj jeste nedostatak smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata. Turistički potencijali su nedovoljno iskorišteni. Neophodno je uložiti sredstva u izgradnju infrastrukture i substrukture - rekla je Kovačevićeva i dodala da je ova turistička sezona ipak bolja od prethodnih.

Manifestacija “Skokovi sa brane jezera Klinje” koja je nedavno održana na istoimenom jezeru, privukla je veliki broj učesnika i ljubitelja adrenalina.

- I ove kao i prošle godine ova manifestacija koju organizuje Kulturno-sportski centar Gacko privukla je veliki broj skakača i posjetilaca iz regiona i na pravi način promovisali smo sport i turističke potencijale naše opštine. Bili su tu skakači iz BiH ali i Srbije - rekao je za “Glas” koordinator za sport u ovom centru Milan Gutović.

On takođe smatra da je nedostatak smještajnih kapaciteta prepreka za dalji razvoj ovog hercegovačkog potencijala. 

- Do prije 15 godina radio je motel “Klinje” koji je bio nezaobilazno mjesto za sve putnike koji prolaze, gdje su poznate ličnosti iz SFRJ bili redovni gosti a sada je devastiran i čeka neka bolja vremena - rekao je  Gutović.

Gačanka Katarina Popović, jedna od najboljih odbojkašica u našoj zemlji “odrasla” je na Klinju. Za “Glas Srpske” kaže da je jezero pravi biser Hercegovine i mjesto koje kod većine Gačana ima posebno mjesto.

- Ko god dođe u naš grad i kada odemo na jezero uvijek nam kažu da nismo svjesni šta imamo, kakve prirodne ljepote. Gdje god da sam bila, uvijek sam dolazila na jezero koje sam birala prije mora, iako nam ni Jadran nije daleko - rekla je Popovićeva.

Brana

Na Klinju je izgrađena prva lučna brana na Balkanu, za vrijeme Austrougarske vladavine u periodu od 1891 - 1896. godine. Građena je od gatačkog kamena dok je kao vezivni materijal korišten pepeo lave sa Vezuva. Jezero je prepoznatljivo po 26 metara visokoj kamenoj lučnoj brani, koja je zbog svojih karakteristika proglašena za kulturno istorijski spomenik koji je pod zaštitom države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana