Foča: Ribolovci štite Bjelavu od gradnje malih elektrana

Srna
Foča: Ribolovci štite Bjelavu od gradnje malih elektrana

FOČA - Fočansko Sportsko-ribolovno društvo "Mladica" najoštrije je osudilo početak radova na izgradnji malih hidroelektrana na rijeci Bjelavi, lijevoj pritoci Drine, izrazivši punu podršku svim aktivnostima s ciljem odbrane ove rijeke.

Iz ovog društva saopšteno je da su na samom početku radova, koji su, kako ističu, doveli do neprirodnog mućenja rijeke Bjelave, a time i rijeke Drine, zatražili informaciju od opštine Foča o tim dešavanjima, te da su dobili odgovor da radovi nisu u nadležosti opštine već Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodorivrede Republike Srpske.

Ribolovci napominji da, ne ulazeći u to da li investitor firma "Srbinjeputevi" Foča posjeduje potrebne ekološke, građevinske i urbanističke dozvole, Sportsko-ribolovno društvo "Mladica", kao koncesionara, niko nije obavijestio o bilo kakvim radovima.

Oni ističu da član 73 Zakona o ribarstvu jasno govori da su lica koja obavljaju djelatnost na vodnom dobru dužna da prije početka bilo kakvih radova na ribolovnoj vodi obavijeste korisnika ili koncesionara, te da je pri izgradnji ili rekonstrukciji hidroenergetskih ili drugih objekata i postrojenja na ribolovnim vodama, investitor obavezan da sa korisnikom ribolovne zone sklopi ugovor s ciljem očuvanja ribljeg fonda.

 "Ovim putem apelujemo da se opština Foča i ostale nadležne državne institucije uključe u rješavanje ovog problema da bi se našlo najbolje moguće rješenje", navodi se u saopštenju SRD "Mladica".

Zbog izgradnje malih elektrana na rijekama Bjelava i Mala Bjelava, koju je počelo preduzeće "Srbinjeputevi", nedavno je protestovala grupa mještana zajedno sa članovima nekoliko ekoloških udruženja.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH tada je rečeno da im je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske dostavilo odgovor u kojem je navedeno da nisu vođeni postupci propisani Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o uređenju prostora i građenju, na osnovu čega su u Centru za životnu sredinu, u ime Koalicije za zaštitu rijeka BiH, odlučili da podnesu krivičnu prijavu protiv osumnjičenog privrednog subjekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana