Foča prvi put izašla na Banjalučku berzu: Novac od obveznica za vrtić i obilaznicu

Milijana Latinović
Foča prvi put izašla na Banjalučku berzu: Novac od obveznica za vrtić i obilaznicu

FOČA - Opština Foča zadužiće se emisijom obveznica za 1,5 miliona maraka koje namjerava da utroši za završetak i opremanje obdaništa i izgradnju obilaznice oko Univerzitetske bolnice.

Rekao je to za “Glas Srpske” načelnik Foče Radisav Mašić, naglasivši da je ovo prvi put da se ta lokalna zajednica pojavljuje na Banjalučkoj berzi. Mašić je pojasnio da je obdanište sa oko 250 mjesta za mališane najveći projekat koji realizuju na području Stare Hercegovine, čija je vrijednost 2,5 miliona maraka.

Kada je riječ o drugom projektu za koji nedostaje oko 500.000 maraka, Mašić kaže da je planirano da u sklopu obilaznice oko bolnice bude izgrađeno oko 50 parking mjesta, a manji dio novca biće potrošen za još neke započete investicije u opštini.

- Epidemija virusa korona umanjila je prihode u opštinskom budžetu, te će u lokalnoj kasi u ovoj godini biti manje novca za oko milion maraka i zbog toga emitujemo obveznice kako bismo obezbijedili novac koji nedostaje za projekte - kazao je Mašić.

Naglasio je da je manjak u lokalnoj kasi i zbog toga što je korona sve poslove zaustavila, pa nema ni novca koji su ubirali od rente.

Zbog svega navedenog ova lokalna zajednica emituje na Banjalučkoj berzi 15.000 obveznica po nominalnoj cijeni od 100 maraka, a standard povećanja cijene je 0,01 KM.

- Od 26. do 27. avgusta brokerske kuće kupaca unose kupovne naloge po cijeni koja je jednaka ili veća od početne cijene za standard povećanja cijene. U ovom periodu ne zaključuju se poslovi - naveli su u Banjalučkoj berzi.

Dodaju da se poslovi mogu zaključivati nakon 27. avgusta, sve dok se ne realizuje ponuđena količina obveznica ili do isteka javne ponude 2. septembra. 

Mašić je uvjeren da će emisija proteći onako kako je planirano.

- Naša opština je jedna od stabilnijih u Srpskoj. Nijednog dana nismo bili nelikvidni, izvršavamo sve svoje obaveze i nemamo sudskih sporova. Sve ustanove i preduzeća čiji smo osnivači posluju pozitivno - zaključio je Mašić.

Olakšice privredi

Radisav Mašić je istakao da je Foča tokom epidemije pomogla svoje privrednike koliko je mogla.

- Oslobodili smo privrednike plaćanja opštinskih taksi, donijeli olakšice za turizam i oslobodili ugostitelje plaćanja zakupa za poslovne prostore i terase kako bi se oporavili od krize koja nas je sve zadesila - rekao je Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana