Foča: Otvorena izložba polaznika Ljetne škole crtanja

Srna
Foto: Srna

FOČA- U dvorištu Muzeja Stare Hercegovine otvorena je izložba crteža polaznika Ljetne škole crtanja u kojoj je učestvovalo 15 učenika dvije fočanske osnovne škole.

Pod rukovodstvom akademskog slikara Vladimira Milanovića, djeca su tri dana, u po dva dvočasovna termina, učila sjenčenje i druge vještine crtanja ugljenom, grafitnom olovkom, drvenim i masnim pastelnim bojicama.

Milanović kaže da su uglavnom birali motive iz muzeja - eksponate i fotografije stare Foče, ali su crtali i portrete, životinje, razne ilustracije.

"Djeca su vrlo talentovana i vrlo vrijedna, što je najbitnije. Vidim da su uživala i zapazio sam napredak u ova tri dana, iz rada u rad, iz dana u dan, baš su me iznenadili. Vjerujem da je ovo za njih bila uspješna škola crtanja i da se neće na ovom završiti", rekao je Milanović.

Viktor Košir, učenik osmog razreda Osnovne škole "Veselin Masleša" crtao je mrtvu prirodu, a Lazar Pljevaljčić, učenik petog razreda Osnovne škole "Sveti Sava", omiljene likove iz crtanih filmova i razne arhitektonske objekte.

Obojica kažu da odmalena vole da crtaju i da im ovakve radionice mnogo znače, jer sve bolje crtaju.

Zadovoljna je svojim radovima i Lucija Begović, učenica šestog razreda Osnovne škole "Sveti Sava".

"Nacrtala sam tri rada, baš mi je bilo lijepo. Učitelj nam je pokazao tehnike crtanja i objasnio nam da nam je lakše da prvo skiciramo, pa onda da nastavimo dalje", rekla je Lucija.

Maturantkinja Osnovne škole "Veselin Masleša" Anđela Ivanović uradila je pet portreta grafitnom olovkom.

"Uradila sam dva rada Novaka Đokovića, zatim Stevana Stojanovića Mokranjca, Branka Kockicu i mitropolita Amfilohija. Sada prelazim u srednju školu i tamo ću nastaviti da idem u likovnu sekciju i probaću da radim ulje na platnu", rekla je Anđela.

Iz Muzeja Stare Hercegovine poručili su da je, između ostalog, njihova djelatnost i vaspitni rad sa djecom i da je potrebno što više ovakvih školica, koje će organizovati i ubuduće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana