Foča: Makadamom do pješčanih piramida

Radmila Đević
Foča: Makadamom do pješčanih piramida

Foča - Umjesto da su turistička hit destinacija, prirodni fenomen pješčane piramide kod Foče osim što su nedovoljno istražene, neiskorišćene su i neuređene.

Zainteresovanosti turista širom svijeta da ih posjete ne manjka, ali loši putevi i nedovoljna signalizacija do piramida kvare ovo jedinstveno čudo prirode.

Pandan srpskoj Đavoljoj varoši i "Bašti bogova" u Koloradu, pješčane piramide nalaze se na putu Foča - Sarajevo na devetom kilometru u selu Daničići. Tek prije nekoliko godina dospjele su na fočanske razglednice.

- Zainteresovanost turista da ih posjećuju stvarno postoji. Piramide su jedan od naših aduta, ali problem je loša infrastruktura. Makadamski put vodi do njih i mnogi ih baš zbog toga zaobiđu iako im je usput - rekla je direktor TO Foča Ljeposava Đajić i dodala da se trude da ih promovišu na sajmovima, da šire kampanju o njima, ali to ne može da bude značajno dok su putevi neuređeni.

Put do piramida u ovoj turističkoj sezoni ostaće netaknut, jer novac za njegovu popravku nedostaje u opštinskoj kasi.

- Raspolažemo sa 800 kilometara puteva na području opštine, teško je sve stići i održavati. U ovoj godini nećemo moći, ali u narednoj godini planiraćemo sredstva za popravku puta do piramida - kaže načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje Branka Salamadija.

Osim puta, godinama je planirano i arheološko istraživanje fočanskih piramida. Ovaj posao povjeren je Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

- Očekujemo da ćemo u ovoj godini početi istraživanje ovog fenomena koje bi trajalo oko godinu. Pošto nemamo stručnjake za geološka istraživanja, u pomoć će nam doći kolege iz Srbije. Poslije toga bi bila izrađena studija izvodljivosti, plan upravljanja. To znači i da će institucijama biti proslijeđen zahtjev da pješčane piramide uvrste na listu zaštićenih prirodnih ljepota RS - kaže načelnik Odjeljenja za zaštitu prirodnog nasljeđa pri Zavodu Jelena Kadić.

Promocija

I republička turistička organizacija putem prezentacija i nastupa na sajmovima promoviše ponude Foče i u okviru toga i prirodni fenomen pješčane piramide.

- Uz adekvatnu dopunu i sadržaje kako infrastrukturne, tako i interaktivne, same piramide bile bi mnogo interesantnije turistima i ovo područje bi sigurno bilježilo veću posjećenost nego danas - kaže direktor TORS-a Nada Jovanović i dodaje da sve to treba da prati adekvatna promotivna kampanja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana