Foča i ruski Čehov uskoro pobratimi

GS
Foča i ruski Čehov uskoro pobratimi

Opština Foča prihvatila je ideju o bratimljenju sa gradom Čehov iz Moskovske oblasti, koja je potekla od ambasadora Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji Željka Samardžije. Uspostavljanje pobratimstva predviđa saradnju u oblastima privrede, kulture, turizma, obrazovanja, sporta i humanitarnog rada.

Na adresu načelnika opštine Foča Milana Vukadinovića nedavno je iz Moskve stiglo pismo namjere sa inicijativom za bratimljenje Foče i grada Čehova, koje je uputio ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija. Iz Foče pozdravljaju inicijativu, navodeći da će tako grad na Drini i Ćehotini biti prva lokalna zajednica u Srpskoj koja će uspostaviti bratimsko-partnerske odnose sa ovim ruskim gradom.

-Mi smo potvrdno i pozitivno odgovorili na pismo iz više razloga. Foča želi što više prijatelja u svijetu i pobratimskih gradova, ne samo na prostoru BiH, Balkana, već i šire. Ovdje vidimo šansu za saradnju u oblasti kulture, sporta, privrede, turizma i svega ostalog što bismo mogli da ponudimo gradu Čehovu. Očekujem da će uskoro vrlo brzo doći do zajedničkih sureta, sastanaka, na kojima ćemo to konkretizovati. Jedna dobra i pozitivan priča za Foču-rekao je za Radio Foču načelnik opštine Milan Vukadinović.

Najprije susreti delegacija, potom formalizovanje, i u parlamentima Foče i Čehova usvajanje povelje o pobratimstvu.

Grad Čehov je administrativno-teritorijalna jedinica u Moskovskoj oblasti sa statusom gradskog okruga. Osnovan je davne 1175.godine i broji oko 90.000 stanovnika. Od 1954. godine nosi ime Čehov, u čast velikog ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova, koji je jedno vrijeme živio i radio u obližnjem naselju Melihovo, gdje se danas nalazi spomen-kompleks, posvećen ovom velikom ruskom i svjetskom književniku i stvaraocu. Čehov je grad izuzetno razvijene kulturne i sportske djelatnosti, duboko ukorijenjene duhovnosti, moderne infrastrukture.

Vukadinović je naglasio da je Foča otvorena za svaki vid saradnje što potvrđuju dugogodišnje pobratimske veze sa brojnim gradovima i opštinama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Podsjećajući da je prošle godine ozvaničeno bratimljenje sa Herceg Novim, Vukadinović očekuje konkretnije povezivanje preko projekata iz obrazovanja, zdravstva, turizma.

-U tom dijelu smo apostrofirali dva sektora, jedan vodi naš Medicinski fakultet sa Univerzitetskom bolnicom i Opšta bolnica u Herceg Novom, gdje su već napravljeni konkretni koraci saradnje, a drugi dio je da naša turistička ponuda bude predstavljena preko turističke organizacije u Herceg Novom i obrnuto-kazao je Vukadinović.

U Foči su ponosni i na bratske i neraskidive veze sa grčkom Larisom, čiji su stanovnici bili uz Fočake u najtežim vremenima. Među njima je i sveštenik Rizos Komicas koji je tokom i nakon rata u BiH na različite načine pomago Foči. Zbog značajnog doprinosa u oblasti humanitarnog rada i uspostavljanja međunarodne saradnje od posebnog značaja za Foču, Komicas je odnedavno njen počasni građanin.

Višedecenijsko pobratimstvo sa Grcima uskoro će biti krunisano i na polju obrazovanja.

-Grčki studenti su već najavili da bi upisali naš Medicinski fakultet, riječ je o sedmoro, osmoro njih za početak. Mislim da je to veliki iskorak, da pored brojnih stranih studenata širom svijeta i naša braća iz Grčke pohađaju studije medicine i stomatologije na engleskom jeziku-istakao je Vukadinović.

To potvrđuje i Grkinja iz Larise Irina Kigaji doktorka stomatologije, sa sinom Kirijakosom, koja se tokom posjete Foči uvjerila u uslove s kojima za studij stomatologije na engleskom jeziku raspolaže ovdašnji Medicinski fakultet. Osim povjerenja da sina koji je u rodnom gradu završio gimnaziju pošalje među bratski narod na studije zadovoljna je viđenim u kabinetima i kliničkim salama.

-Oduševljena sam. Uvjerila sam se da fakultet ima odlične uslove. Za nas Grke ovdje je posebno, jer smo mi bratski narodi-kazala je Kigaji.

-Vjerujem da ću uspjeti da ovdje nastavim svoje školovanje. Vidim da fakultet raspolaže sa savremenim objektima i kabinetima za nastavu. Raduje me to-rekao je Kirijakos Papakirjaku.

Vukadinović je naveo da su turizam, šumarstvo i hidropotencijal razvojne šanse Foče i oblasti u kojima će se u narednom periodu uspostaviti bliži i intenzivniji kontakti sa potencijalnim partnerima i investitorima, među kojima su kompanije iz NR Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana