Finci: Dobojska zajednica mala, ali aktivna

Srna
Foto: SRNA

DOBOJ - U Jevrejskom kulturnom centru u Doboju danas je, povodom 150 godina od osnivanja Jevrejske opštine u ovom gradu, održan radni sastanak sa predstavnicima Gradske uprave radi sumiranja dosadašnjih aktivnosti i unapređenja rada u narednom periodu.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, koji je novinarima rekao da je Jevrejska opština Doboj relativno mala zajednica, ali značajna jer se održala oko 150 godina i još je aktivna.

"Danas želimo da razgovaramo sa predstavnicima Gradske uprave o tome kako pomoći da aktivnost jevrejske zajednice bude od koristi gradu, te kako grad može pomoći da ta aktivnost bude u korist svih građana", izjavio je Finci i poručio da su u tom pravcu mogućnosti velike.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević ukazao je na dosadašnju dobru saradnju i najavio da će Gradska uprava izaći u susret u rješavanju problema koje su im predočili predstavnici dobojske Jevrejske opštine, kao što je pitanje grijanja prostora Jevrejskog kulturnog centra, te uređenja prostora i parkinga.

"To ćemo pokušati uvrstiti u projekat u narednom periodu kada dođe do rekonstrukcije ovog dijela ulice", naveo je Kovačević i dodao da će o problemu grijanja biti organizovan poseban sastanak.

 Predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas rekao je da je tekuća godina važna za ovu zajednicu jer se obilježava 150 godina od naseljavanja Jevreja u taj grad, mahom Sefarda sa područja Španije i Portugalije, koji prostor BiH naseljavaju bježeći od pogroma koji datiraju još od 15. vijeka.

"Prva sinagoga u Doboju datira iz 1874. godine, a Jevreji su došli 1871", napomenuo je Atijas, navodeći da ova zajednica broji 45 članova.

Atijas je istakao da su dobojski Jevreji aktivni u lokalnoj zajednici djelujući u Međureligijskom vijeću i Lokalnoj akcionoj grupi.

 Potpredsjednik Jevrejske opštine Doboj Dario Atijas rekao je da porodica Atijas potiče iz dvije jevrejske porodice Atijas i Elazar, koje su svojevremeno u Doboj došle sa područja Klokotnice i Gračanice, danas u sastavu Federacije BiH. On je ukazao na niz aktivnost koje se planiraju realizovati, od kojih je izdvojio postavljanje spomen-ploče sa imenima oko 100 Jevreja koji su 1941. godine deportovani u koncentracione logore, te otvaranje izložbe "Bratstvo i jevrejstvo" koje je zakazano za 9. novembar. Današnjem sastanku prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Doboja Sevlid Hurtić, koji se nije obratio novinarima.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana