"Farma dva" projekat: Preko zadruge do oživljavanja proizvodnje majevičkog sira "zarac"

Srna
"Farma dva" projekat: Preko zadruge do oživljavanja proizvodnje majevičkog sira "zarac"

SARAJEVO - Banjalučka firma "Havreks" ubrzano radi na osnivanju ženske zadruge na području opštine Lopare, kako bi se oživjela proizvodnja majevičkog sira "zarac", čime bi se očuvala tradicija ovog sušenog sira i podržale žene u udaljenim selima, saopšteno je iz "Farma dva" projekta kojeg sprovode USAID i Vlada Švedske. "Cilj nam je bio da napravimo prve korake ka pokretanju organizovane proizvodnje standardizovanog i sertifikovanog majevičkog sira zarac kojeg bi proizvodile desetine žena poljoprivrednika i koji bi postao dostupan na police supermarketa", rečeno je iz ove banjalučke firme.

 

U razgovoru sa čelnim ljudima opštine Lopare, konstatovano je da na planini Majevici, u udaljenim selima, živi najmanje 50 do 60 žena poljoprivrednika koje u prosjeku imaju dvije do tri krave i koje i dalje proizvode sušeni sir "zarac".

"Svaka od ovih žena pravi svoju vrstu sira. Oni imaju odličan okus, iako nisu testirani u laboratoriji, niti imaju sertifikate o bezbjednosti hrane i jedino se mogu kupiti na lokalnim pijacama, ili na pragu kuća ovih žena", navode iz "Havreksa".

U saopštenju se dodaje da je identifikovano prvih 16 žena koje su zainteresovane za osnivanje mljekarske zadruge, a koje su se složile da standardizuju svoje sireve u smislu recepta, veličine, oblika i brenda i koje su spremne krenuti na taj put kako bi sir "zarac" konačno našao svoje mjesto u supermarketima.

Prva sesija savjetovanja sa 16 žena održana je sredinom jula, gdje se razgovaralo o svim koracima koje je potrebno preduzeti do sredine septembra.

"Organizovali smo svoj rad u nekoliko faza. Nakon početnih konsultacija, prešli smo na praktične i teorijske obuke o standardizaciji proizvodnje ovog sira, a napravićemo i 100 priručnika za proizvodnju. Da bismo pružili podršku ženama i njihovoj budućoj zadruzi, obezbijedićemo i dvije sušare kako bi u jednakim uslovima mogle sušiti sir", pojašnjavaju iz "Havreksa".

Sljedeći korak biće dobijanje sertifikata o bezbjednosti hrane od nadležnih veterinarskih službi, a posljednja dva koraka u procesu biće registracija zadruge i razvoj robne marke, etiketa, kao i poslovnog i marketing plana.

"Naš savjet biće da se u početku krene sa proizvodnjom sira u pakovanjima od 250 grama i od pola kilograma koje bi plasirali samo u odabranim trgovinama. Bitno je da se u početku izgradi prepoznatljiv brend", ističu iz ove firme i dodaju da kako zadruga bude rasla, količine "zarca" bi trebale postati dovoljne za ulistavanje u različitim lancima supermarketa.

Kako bi se oživjela proizvodnja majevičkog sira "zarac", "Havreks" je konkurisao za grant sredstva koja je dodjeljivao "Farma dva" projekat, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana