EU: Agenciji za lijekove BiH donirana IT oprema vrijedna 20.000 evra

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Kancelarija EU u BiH uručila je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH IT opremu vrijednu oko 20.000 evra, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Ova oprema će unaprijediti njene kapacitete za pružanje kvalitetnih i bezbjednih lijekova i medicinskih sredstava i uspostavljanje funkcionalnog sistema za regulaciju lijekova u skladu sa međunarodnim standardima, navedeno je u saopštenju.

Šef kancelarije Delegacije EU u Banjaluci Simon Gverini istakao je da je ponosan što je Unija stala uz BiH kada je bilo najpotrebnije, dok je trajala pandemija kovida 19.

On je dodao da je pandemija pokazala da su pouzdane i funkcionalne zdravstvene ustanove ključne, posebno zbog savjetovanja, pristupa i odobravanja vakcina i lijekova za prevenciju i liječenje kovida 19.

"EU u potpunosti stoji uz Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH kao profesionalnu agenciju koja služi potrebama cijele zemlje. Želja nam je da Agencija bude snažna i efikasna, te da obezbijedi da građani BiH imaju efikasne lijekove i medicinska sredstva", naveo je Gverini.

U saopštenju se dodaje da će donirana oprema omogućiti lakši uvid u dijagrame kompleksnih laboratorijskih analiza i veliki broj podataka, ali i veću mobilnost zaposlenih i poslovni kontinuitet u vanrednim situacijama.

EU je za Agenciju nabavila pet kompjutera, 11 velikih monitora, dva multifunkcionalna laserska štampača i devet laptopa kako bi pomogla Agenciji u svakodnevnom radu.

Direktor Agencije Aleksandar Zolak je prilikom primopredaje opreme u Banjaluci zahvalio EU za podršku, dodajući da će oprema pomoći kvalitetnijem obavljanju svakodnevnih obaveza u interesu građana.

U toku pandemije EU je BiH pružila podršku veću od 20 miliona evra za nabavku visokokvalitetne medicinske opreme, vakcina i opreme za hladni lanac za skladištenje vakcina. EU je obezbijedila i više od 75 miliona evra za oporavak nakon pandemije, navodi se u saopštenju.

"Podrška EU za unapređenje zdravstvenog sektora u BiH biće nastavljena. Dodatnih 10 miliona evra nedavno je odobreno za poboljšanje preventivne i primarne zdravstvene zaštite u BiH. Svi detalji o ovom projektu biće uskoro objavljeni", dodaju iz Delega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana