Episkop Fotije osveštao crkvu u Donjoj Bišnji

Srna
Foto: Srna

DERVENTA - Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je danas Crkvu Svetog Nikole koja se nalazi u kompleksu manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji kod Dervente.

Gradnja Crkve, koja je zadužbina Blagoja i Jagode Simić iz Dervente, počela je 2012. godine, uz blagoslov tadašnjeg vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija i igumana manastira Pokrova Presvete Bogorodice Simeona.

Vladika Fotije je u besjedi nakon liturgije rekao da ova svetinja vrši crkvenu misiju u ovo raspeto vrijeme kada se treba boriti da neko ostane i bude hrišćanin i vjernik.

"Ovo je vrijeme u kojem smo izloženi brojnim iskušenjima i borbama", rekao je vladika Fotije.

Episkop Fotije je odlikovao Ordenom Kralja Dragutina Blagoja i Jagodu Simić za odanost svojoj crkvi i nesebičnu hrišćansku ljubav iskazanu kroz aktivno učešće u gradnji paraklisa Svetog Nikolaja.

Arhijerejskom pohvalnicom Fotije je odlikovao Zdravku i Petru Pjeranović iz Rapćana i Miru i Slavojku Miodanić iz Dervente.

Blagoje Simić je rekao da je njegova i želja njegove supruge Jagode i sina Olivera bila da sagrade crkvu Svetog Nikole.

"Naša krsna slava je Sveti Nikola, a i unuk nosi ime Nikola. Odlučili smo da gradimo crkvu da imamo mjesto na koje bi dolazili, koje bi služilo vjernom narodu, za koje bi dodatno bili vezani nakon što odemo u penziju", rekao je Simić.

On je napomenuo da je, osim crkve, sagrađena i spomen-česma na kojoj se nalazi lik Presvete Bogorodice.

Svečanosti u Donjoj Bišnji prisustvovali gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, te brojni sveštenici, monaštvo i vjernici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana