Doroteji Radanović nagrada "Mladi srbista" za najbolji esej

Srna
Doroteji Radanović nagrada "Mladi srbista" za najbolji esej

PALE - Učenica srednje škole Doroteja Radanović iz Trebinja osvojila je prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni esej i nagradu "Mladi srbista", koju su joj danas uručili predstavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Osim diplome, Radanovićeva je dobila i novčana sredstva, dok će na jesen biti organizovan i odlazak na višednevni stručni seminar o srpskom jeziku i književnosti, saopšteno je sa Filozofskog fakulteta Pale.

Druga nagrada pripala je Ani Todorović sa Sokoca, a treća Nikolini Sekulić učeniku Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" iz Višegrada.

Za prvonagrađenu Doroteju Radanović svaka nagrada predstavlja novi podstrek.

"Znači mi da i dalje postoje ljudi koji cijene trud i zalaganje, koji i dalje čuvaju srpski jezik i njeguju ga, što je u današnje vrijeme izuzetno važno. Tema je bila vrlo inspirativna i lijepa. Smatram da je problem bijele kuge veliki problem današnjice. Moj rad nosi simboličnu poruku da je porodica srećnija ukoliko je mnogoljudnija", zaključila je Radanovićeva.

Rukovodilac Katedre za srbistiku na Filozofskom fakultetu na Palama Željka Pržulj rekla je da je ovo četvrta godina kako organizuju konkurs, da je zadata tema bila "Pismo nerođenom bratu/sestri" na koji je pristiglo 30 radova iz nekoliko gradova Republike Srpske.

Ona je navela da svi ostali radovi zaslužuju pohvalu zbog naročito zrelih razmišljanja o temi u vezi sa problemom bijele kuge, zbog svijesti o značaju srpskog jezika i književnosti, ali i zbog talenta za književno stvaranje.

Pržuljeva je rekla da je zadata tema aktuelna i inspirativna, pa su osim prvonagrađenih pohvaljeni i radovi trebinjskih gimnazijalaca Marka Mijatovića i Teodore Begenišić, zatim Ivone Kaurin i Nikole Popadića iz Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Novog Sarajeva, Ive Dragojević iz Prijedora, Ognjena Boškovića iz Gacka, te Milice Mirjanić iz Banjeluke.

Profesor Filozofskog fakulteta Pale Saša Knežević naglasio je da je iz učeničkih radova vidljiv i veoma ozbiljan i kontinuiran rad njihovih nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti, koji, takođe, zaslužuju pohvalu.

Sokočanka Ana Todorović istakla je kako srpski narod ima bogatu kulturu i književnost, koja je svakodnevno inspiriše, te poručila da je naročito važno da se njeguje maternji srpski jezik i kultura, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana